ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Άγρια» επεισόδια και νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και «κίτρινων γιλέκων»

Γαλλία: «Άγρια» επεισόδια και νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και «κίτρινων γιλέκων»
AP Photo/Michel Euler

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Παρίσι κατά το 23ο Σάββατο των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων».

Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ μέχρι τις 16:00, ώρα Ελλάδας, η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε 110 προσαγωγές, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού.

Πολλοί διαδηλωτές έκαναν σαφείς αναφορές στην καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων που προκάλεσε ένα ξεχείλισμα εθνικής συγκίνησης και ώθησε πλούσιες οικογένειες και μεγάλες επιχειρήσεις να αναλάβουν δεσμεύσεις για δωρεές που φθάνουν περίπου το ένα δισεκατομμυρίο ευρώ για την αποκατάστασή της.

«Εκατομμύρια για την Παναγία των Παρισίων, τι γίνεται για εμάς, τους φτωχούς;», ήταν η φράση στην μπλούζα ενός διαδηλωτή. «Όλα για την Παναγία των Παρισίων, τίποτα για τους άθλιους», ήταν μια άλλη φράση που παρέπεμπε στο γνωστό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό.

Μεγάλα τμήματα του δικτύου μετρό του Παρισιού έκλεισαν και περίπου 60.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλη τη Γαλλία, ανέφεραν οι αρχές.

Δεκάδες διαδηλωτές που φορούσαν μαύρες κουκούλες πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών και ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε μοτοσικλέτες στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το Reuters. Κάδοι απορριμμάτων και μηχανάκια πυρπολήθηκαν.

Οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου αρχικά λόγω αυξήσεων στην τιμή των καυσίμων και του υψηλού κόστους διαβίωσης, αλλά εξελίχθηκαν σε ένα ευρύτερο κίνημα εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και της ώθησής του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμενόταν να ανακοινώσει μέτρα κατευνασμού του κινήματος τη Δευτέρα, προτού η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων τον αναγκάσει να ακυρώσει την ομιλία του. Αναμένεται τώρα να προβεί σε ανακοινώσεις την προσεχή Πέμπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ