ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Η «άγνωστη» ισλαμιστική οργάνωση πίσω από το μακελειό – Οι Αρχές είχαν προειδοποιηθεί

Σρι Λάνκα: Η «άγνωστη» ισλαμιστική οργάνωση πίσω από το μακελειό – Οι Αρχές είχαν προειδοποιηθεί
AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι οι «Αρχές» της χώρας είχαν ειδοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν για την προετοιμασία των επιθέσεων από την τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ) και είχαν στη διάθεσή τους σειρά ονομάτων συγκεκριμένων υπόπτων.

«Δεκατέσσερις ημέρες πριν να συμβούν αυτά τα περιστατικά, είχαμε ενημερωθεί γι΄αυτά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κολόμπο. Τα στοιχεία αυτά βασίζονταν σε πληροφορίες που προέρχονταν από ξένη υπηρεσία Πληροφοριών.

«Στις 9 Απριλίου, ο αρχηγός των υπηρεσιών Πληροφοριών συνέταξε επιστολή και στην επιστολή αυτή είχαν καταγραφεί πολλά από τα ονόματα των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε.

Όμως, αυτό το σημείωμα των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του, που δεν ειδοποιήθηκαν για το τρομοκρατικό σχέδιο, διότι δεν προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

Οι δηλώσεις αυτές προϊδεάζουν για νέα πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την αναποτελεσματικότητα των Αρχών στην λήψη μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή των επιθέσεων, καθώς είναι γνωστή η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Βικρεμεσίνγκε και τον Σιρισένα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του προέδρου να αποπέμψει τον πρωθυπουργό τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι Αρχές ερευνούν ενδεχόμενες σχέσεις της οργάνωσης National Thowheeth Jama'ath με ξένες οργανώσεις: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μία μικρή οργάνωση αυτής της χώρας μπόρεσε να κάνει ό,τι έγινε».

«Ερευνούμε για ενδεχόμενη συνδρομή από το εξωτερικό και για τις υπόλοιπες σχέσεις τους, με ποιον τρόπο εκπαιδεύουν καμικάζι, πώς κατασκεύασαν τις βόμβες αυτές», είπε.

Η National Thowheeth Jama'ath είναι μία νέα εξτρεμιστική οργάνωση της Σρι Λάνκα, τα μέλη της οποίας εντάσσονται στο παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα. Είναι μία ακραία αντιβουδιστική οργάνωση, που έχει συνδεθεί με τον βανδαλισμό βουδιστικών αγαλμάτων. Τέσσερα μέλη της συνελήφθησαν τον Ιανουάριο.

Έκρηξη σε βαν

Νωρίτερα, σημειώθηκε έκρηξη χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, στη διάρκεια επιχείρησης εξουδετέρωσης βόμβας σε ένα σταθμευμένο φορτηγάκι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία την επομένη επιθέσεων βομβιστών αυτοκτονίας που προκάλεσαν 290 θανάτους.

Η έκρηξη σημειώθηκε προτού οι πυροτεχνουργοί τελειώσουν την εργασία τους σε έναν «εκρηκτικό μηχανισμό» και δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός, διευκρίνισε αργότερα η αστυνομία.

Βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι και αναπαρήγαγαν ΜΜΕ δείχνουν ένα λευκό φορτηγάκι να εκρήγνυται σε μια μπάλα φωτιάς σε έναν έρημο δρόμο.

Ο ήχος της έκρηξης, που σημειώθηκε όχι μακριά από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, όπου ένας καμικάζι προκάλεσε σφαγή στη διάρκεια της λειτουργίας της Κυριακής του Πάσχα, προκάλεσε κινήσεις πανικού στον δρόμο, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Επτά καμικάζι βομβιστές προκάλεσαν την πολύνεκρη επίθεση

Συνολικά, επτά καμικάζι βομβιστές έλαβαν μέρος στις επιθέσεις σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 290 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 500. Αυτό δήλωσε ένας ερευνητής, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στις επιθέσεις ενεπλάκη ένα διεθνές δίκτυο.

Δύο από τους καμικάζι ανατινάχθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Shangri-La στην παραλία του Κολόμπο, δήλωσε ο Αριγιανάντα Ουελιάνγκα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κυβέρνησης. Οι άλλοι στόχευσαν τρεις εκκλησίες και άλλα δύο ξενοδοχεία.

Ένα τέταρτο ξενοδοχείο και ένα σπίτι σε προάστιο της πρωτεύουσας Κολόμπο τέθηκαν επίσης στο στόχαστρο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς διενεργήθηκαν οι επιθέσεις αυτές.

«Οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ουελιάνγκα.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν ανήμερα το Πάσχα των καθολικών κυρίως στη διάρκεια της λειτουργίας ή την ώρα που οι επισκέπτες των ξενοδοχείων έπαιρναν το πρωινό τους.

«Επισκέπτες που είχαν κατέβει για πρωινό ήταν πεσμένοι στο έδαφος, το αίμα ήταν παντού», δήλωσε ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου Kingsbury, ενός από αυτά που επλήγησαν από τις επιθέσεις, στο πρακτορείο Reuters.

«Τους σηκώσαμε όλους, νεκρούς ή ζωντανούς και τους απομακρύναμε.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε δήλωσε ότι ένα διεθνές δίκτυο εμπλέκεται στις επιθέσεις χωρίς να επεκταθεί.

«Δεν πιστεύουμε πως αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από μια ομάδα ανθρώπων που περιορίζονταν σε αυτή τη χώρα», είπε ο Σεναράτνε. «Υπήρχε ένα διεθνές δίκτυο χωρίς το οποίο οι επιθέσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτυχία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μαϊθιπράλα Σενεράτνε ανακοίνωσε πως η χώρα θα ζητήσει διεθνή βοήθεια προκειμένου να εντοπίσει τις διεθνείς διασυνδέσεις.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε παραδέχθηκε χθες, Κυριακή, πως η κυβέρνηση είχε πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις σε εκκλησίες στις οποίες εμπλεκόταν μια λίγο γνωστή τοπική ισλαμιστική οργάνωση.

Αναφορά των εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών με ημερομηνία 11 Απριλίου, την οποία είδε το Reuters, ανέφερε πως μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών είχε προειδοποιήσει τις αρχές της Σρι Λάνκα για το ενδεχόμενο επιθέσεων.

Τέσσερις από τις βόμβες εξερράγησαν περίπου την ίδια ώρα την Κυριακή, στις 8.45 π.μ. τοπική ώρα, με τις άλλες να ακολουθούν περίπου σε 20 λεπτά. Οι εκρήξεις σε ένα τέταρτο ξενοδοχείο και στο σπίτι σημειώθηκαν το απόγευμα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι Σριλανκέζοι. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν επίσης 32 ξένοι υπήκοοι, περιλαμβανομένων Βρετανών, Αμερικανών, Τούρκων Ινδών, Κινέζων, Δανών, Ολλανδών και Πορτογάλων πολιτών.

Ο πλουσιότερος άνδρας της Δανίας Άντερς Χολχ Πόβλσεν και η σύζυγός του έχασαν τρία από τα τέσσερα παιδιά τους στις επιθέσεις, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας μόδας του Πόβλσεν.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα από τα μεσάνυχτα σήμερα τοπική ώρα, δίνοντας στην αστυνομία και στον στρατό εκτεταμένες εξουσίες να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους χωρίς εντολή δικαστηρίου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 24 ανθρώπους ως υπόπτους – όλοι είναι Σριλανκέζοι.

Βοήθεια από την Ιντερπόλ

H Ιντερπόλ ενισχύει τη βοήθεια που παρέχει στη Σρι Λάνκα, με την ανάπτυξη, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ομάδας ερευνητών επί τόπου, ανακοίνωσε η διεθνής αστυνομική οργάνωση.

«Έπειτα από αίτημα των αρχών της Σρι Λάνκα ο πυρήνας κρίσης της Ιντερπόλ (IRT) περιλαμβάνει ειδικούς στη μελέτη σκηνών εγκλήματος, εκρηκτικά και αντιτρομοκρατία καθώς και εμπειρογνώμονες στην ανάλυση και την ταυτοποίηση θυμάτων καταστροφών», διευκρινίζει η Ιντερπόλ η παγκόσμια έδρα της οποίας βρίσκεται στη Λιόν, σε μια ανακοίνωση.

«Αν χρειαστεί, επιπλέον εμπειρογνωμοσύνες στον τομέα της ψηφιακής ιατροδικαστικής, της βιομετρίας καθώς και αναλύσεων βίντεο και φωτογραφιών θα μπορούν να προστεθούν στην ομάδα αυτή επί του πεδίου», συνεχίζει.

Ήδη διεξάγονται επαληθεύσεις χάρη στη βάση ονομαστικών δεδομένων του οργανισμού και εκείνης των κλεμμένων και απωλεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων προκειμένου να προσδιοριστούν «ενδεχόμενα πεδία διερεύνησης και διεθνών διασυνδέσεων».

Εκτός από τη βοήθεια του πυρήνα IRT, υποστήριξη έχει ήδη διασφαλιστεί από το Κέντρο διοίκησης και συντονισμού της Ιντερπόλ (CCC) από τις αίθουσες επιχειρήσεών της στη Λιόν, στη Σιγκαπούρη και στο Μπουένος Άιρες.

Αναμένεται να επιτρέψει το ταχύτερο δυνατό την ανταλλαγή πληροφοριών για την ταυτότητα των ξένων θυμάτων των επιθέσεων με τα γραφεία της Ιντερπόλ των ενδιαφερομένων χωρών.

Βαριά σκιά στην άνθηση του τουρισμού

Με την πρωτεύουσά της να τελεί υπό απαγόρευση κυκλοφορίας, στη Σρι Λάνκα επικρατεί φόβος, τρόμος και θλίψη, ενώ οι τουρίστες που συνέρρεαν στο νησί του Ινδικού Ωκεανού ενδέχεται να ακυρώσουν μαζικά τις διακοπές τους.

Ένα tweet που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα για ταξιδιωτικές κρατήσεις First Choice αποτυπώνει τον τρόμο των παραθεριστών, ενώ κάποιες αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικοί πράκτορες δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να αναστείλουν τα τέλη ακύρωσης για όσους είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν εκεί αυτές τις ημέρες.

«Τι κάνετε για τις διακοπές που κλείσατε σε αυτή τη χώρα;», ρωτά μια τουρίστρια, η Τζούντιθ Αν Κλέιτον στο Twitter. «Προφανώς δεν είναι ασφαλές για κανέναν να πάει εκεί».

Άλλοι που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν λένε ότι δεν θα επιτρέψουν να επηρεαστούν και να ακυρώσουν τις διακοπές τους. «Δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία. Θέλουμε να σας στηρίξουμε την ώρα που έχετε ανάγκη. Ποτέ δεν σκεφθήκαμε να ακυρώσουμε το ταξίδι μας», δήλωσε ο χρήστης του Facebook Τζον Καρμούς, σε ανάρτησή του.

Η Σρι Λάνκα, που χαρακτηρίστηκε από τον οδηγό Lonely Planet για ανεξάρτητους ταξιδιώτες ως η καλύτερη χώρα για να επισκεφθεί κανείς το 2019, έχει ξαναχτίσει την εικόνα της ως τροπικού παραδείσου αφού τερματίστηκε πριν από μια δεκαετία η εμφύλια σύρραξη με τους αυτονομιστές μειονοτικούς Ταμίλ.

Οι αφίξεις των 2,3 εκατ. ταξιδιωτών πέρυσι αυξήθηκαν περισσότερο από 400% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Ανάπτυξης Τουρισμού της Σρι Λάνκα.

Όμως οι βομβιστές αυτοκτονίας φαίνεται να ανακόπτουν, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, την άνθηση του τουρισμού.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Δανίας, ο Άντερς Χολς Πόβλσεν, και η σύζυγός του έχασαν τα τρία από τα τέσσερα παιδιά τους σε έκρηξη σε ένα από τα ξενοδοχεία. Μια Βρετανίδα και ο γιος της σκοτώθηκαν στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου την ώρα του πρωινού ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και δύο Αυστραλοί.

Προειδοποιήσεις

Η τουριστική βιομηχανία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ξένου συναλλάγματος, αντιστοιχώντας σχεδόν σε 4,4 δισεκ. δολάρια ή 4,9% του ΑΕΠ το 2018.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία έκανε λόγο για «τρομοκρατικές οργανώσεις» που σχεδιάζουν περισσότερες επιθέσεις. Οι στόχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τουριστικούς προορισμούς, κόμβους μεταφορών, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώρους λατρείας και αεροδρόμια.

Άλλες κυβερνήσεις, όπως της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, επίσης προειδοποίησαν τους πολίτες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Σρι Λάνκα. Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε στους Αυστραλούς να «επανεξετάσουν την ανάγκη τους για ταξίδια και να αποφύγουν όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν».

Το JTB, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Ιαπωνίας, δεν θα επιβάλει τέλη ακύρωσης ενώ τροποποίησε τα τουριστικά πακέτα για αναχωρήσεις πριν από τις 10 Μαΐου προκειμένου να αποφευχθούν περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες, όπως το Κολόμπο, και θα αποφασίσει αργότερα για τα γκρουπ και τους ταξιδιώτες που αναχωρούν μετά τις 11 Μαΐου, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρίες στη γειτονική Ινδία, η κρατική Air India και ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας Indigo, που ανήκει στην Interglobe Aviation, ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιβάλουν χρεώσεις για επαναπρογραμματισμό και ακυρώσεις πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί πριν τις 24 Απριλίου.

Η Ινδία ήταν πέρυσι η έκτη μεγαλύτερη πηγή επισκεπτών, με 425.000 τουρίστες, ενώ 266.000 προήλθαν από την Κίνα, τον νέο φίλο της Σρι Λάνκα, και πάνω από 254.000 από την παλαιά αποικιοκρατική δύναμη, τη Βρετανία.

Οι επισκέπτες έρχονται για να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά δάση στα εθνικά πάρκα, τις υπέροχες αμμουδιές, τις καταπράσινες φυτείες τσαγιού, τους βουδιστικούς ναούς και τις πόλεις αποικιοκρατικού στυλ. Η τελευταία τουριστική καμπάνια της κυβέρνησης ήταν ένας ύμνος προς το νησί. Μετά τις χθεσινές επιθέσεις, θα μπορούσε να ακούγεται σαν θρήνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ