ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν 16χρονο Παλαιστίνιο αφού του έδεσαν μάτια και χέρια

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν 16χρονο Παλαιστίνιο αφού του έδεσαν μάτια και χέρια
AP Photo/Nasser Nasser

Έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στον τραυματισμό ενός Παλαιστίνιου εφήβου ξεκινούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ο νεαρός υποστηρίζει ότι τον πυροβόλησαν Ισραηλινοί στρατιώτες ενώ του είχαν περάσει χειροπέδες και είχε δεμένα τα μάτια.

Ο στρατός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο το οποίο επικαλείται σχετική ανακοίνωση, ανέφερε ότι ο 16χρονος Παλαιστίνιος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη κοντά στο χωριό Τουκόα, σε μικρή απόσταση από τη Βηθλεέμ, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι μετείχε σε μια ομάδα που εμπλεκόταν σε «βίαιες ταραχές», ότι εκτόξευε δηλαδή πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών. Ο έφηβος επιχείρησε δύο φορές να το σκάσει και τη δεύτερη οι στρατιώτες τον πυροβόλησαν «στο κάτω μέρος του σώματος», ενώ στη συνέχεια του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Ένας στρατιώτης τού έβγαλε τη ζώνη και του έδεσε το πόδι για να σταματήσει την αιμορραγία.

Το επεισόδιο «ερευνάται», πρόσθεσε ο στρατός.

Ωστόσο ο ίδιος ο 16χρονος, που ονομάζεται Οσάμα Άλι Αλ Μπάνταν, υποστηρίζει ότι μπήκε δύο φορές στο στόχαστρο των στρατιωτών – την πρώτη ενώ είχε ήδη συλληφθεί και προσπαθούσε να αλλάξει στάση επειδή τον είχαν βάλει να καθίσει πάνω σε αγκάθια.

Η πρώτη σφαίρα τον πέτυχε στο δεξιό μηρό. «Άρχισα να περπατώ προς τους χωρικούς για να ζητήσω βοήθεια και τότε οι στρατιώτες με πυροβόλησαν άλλη μια φορά, στον αριστερό μηρό», πρόσθεσε ο Αλ Μπάνταν, ο οποίος υποβήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης Μπέιτ Τζάλα, κοντά στη Βηθλεέμ.

Ο νεαρός αρνείται ότι εκτόξευε πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook και φέρεται ότι τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, δείχνει μια Παλαιστίνια και έναν στρατιώτη στο πλευρό ενός νεαρού, τραυματισμένου άνδρα. Πλησιάζουν κάποιοι φιλοπερίεργοι και ένας στρατιώτης, που έχει καλυμμένο το πρόσωπό του, ο οποίος στρέφει το όπλο του εναντίον των Παλαιστίνιων και προειδοποιεί, στα εβραϊκά: «Όποιος πλησιάσει θα δεχτεί μια σφαίρα». Άλλοι άνδρες τελικά φτάνουν στον τραυματία και τον απομακρύνουν.

Στον ιστότοπο του δημόσιου ραδιοφώνου του Ισραήλ αναρτήθηκε ωστόσο η φωτογραφία ενός νεαρού που τρέχει σε ένα βραχώδη λόφο, με τα χέρια δεμένα πίσω και τα μάτια κλειστά, ενώ τον καταδιώκει ένας στρατιώτης.

«Δέχτηκε μια σφαίρα στο μηρό ενώ έστρεφε την πλάτη στους στρατιώτες» έγραψε εξάλλου η εφημερίδα Yediot Aharonot.

Ο 16χρονος είπε ότι το επεισόδιο ξεκίνησε μετά την κηδεία ενός δασκάλου στο χωριό Τουκόα, ο οποίος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας Ισραηλινός, ενώ διέσχιζε μια πολυσύχναστη διασταύρωση.

Ο πατέρας του νεαρού δήλωσε ότι είναι ευγνώμων στοστρατιώτη που φρόντισε το γιο του μετά τον τραυματισμό του, πρόσθεσε όμως ότι δεν θα έπρεπε να τον έχουν πυροβολήσει ούτως ή άλλως. «Μόνο ένας άρρωστος θα πυροβολούσε ένα αγόρι που είχε δεμένα τα μάτια», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ