ΚΟΣΜΟΣ

Αναβρασμός στη Μ.Ανατολή για τη δολοφονία του σιίτη ιερωμένου

Αναβρασμός στη Μ.Ανατολή για τη δολοφονία του σιίτη ιερωμένου
REUTERS/Thaier Al-Sudani

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη κατά της Σαουδικής Αραβίας για την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Al Nimr.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία του ιμάμη Χουσέιν και οι συμμετέχοντες άρχισαν να αποδοκιμάζουν την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δύο χωρών που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ιράν. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας. Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί να πυρποληθεί στο Ιράν καθώς αναγράφεται σ' αυτή μια αραβική επιγραφή από το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Διαδώσεις και στο Ιράκ

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σήμερα στη Βαγδάτη και σε πόλεις με σιιτικό πληθυσμό στο νότιο Ιράκ καταδικάζοντας την εκτέλεση του αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Πράσινη Ζώνη, μια πολύ καλά φυλασσόμενη συνοικία όπου βρίσκονται κυβερνητικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές, μεταξύ αυτών η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας που ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία της πριν από λίγες ημέρες.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στη Βασόρα, τη μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Ιράκ, και στις σιτικές πόλεις Νατζάφ και Κερμπάλα.

Στο Μπαχρέιν

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Μπαχρέιν έκαναν χρήση δακρυγόνων και τουφεκιών με σκάγια εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Al Νimr.

Αρκετές δεκάδες γυναίκες με νικάμπ ήρθαν αντιμέτωπες με τις αστυνομικές δυνάμεις φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω το βασίλειο των Σαούντ».

Οι συγκρούσεις στο χωριό αλ Ντάιχ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δυτικά της πρωτεύουσας Μανάμα, ήταν το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά διαδηλώσεων που μετατράπηκαν σε βίαια επεισόδια, έπειτα από την εκτέλεση του αλ Νιμρ το Σάββατο, που πυροδότησε την οργή των σιιτών στο Μπαχρέιν και πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ