ΚΟΣΜΟΣ

Απαντήσεις αναζητά το Χονγκ Κονγκ για την εξαφάνιση πέντε βιβλιοπωλών

Απαντήσεις αναζητά το Χονγκ Κονγκ για την εξαφάνιση πέντε βιβλιοπωλών
REUTERS/Tyrone Siu

Έκκληση για πληροφορίες από όσους μπορεί να γνωρίζουν κάτι σχετικό με την εξαφάνιση πέντε ανθρώπων που σχετίζονται με εκδότη βιβλίων επικριτικών για την Κίνα απευθύνει ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, C. Y. Leung.

Όπως είπε δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι όσοι εξαφανίστηκαν έχουν μεταφερθεί στην κινεζική ενδοχώρα από μυστικούς πράκτορες του Πεκίνου, κατηγορία την οποία εξαπέλυσαν πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ.

"Όποιος πιστεύει ότι διαθέτει πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση σχετικά με το πού βρίσκονται και τους λόγους για τους οποίους φαίνεται να λείπουν από το Χονγκ Κονγκ θα ήταν καλοδεχούμενος", πρόσθεσε.

Ο φιλοδημοκρατικός βουλευτής, Άλμπερτ Χο είπε στο CNN ότι πιστεύει ότι ο 65χρονος κύριος μέτοχος της Causeway Bay Books, Λι Μπο έχει μεταφερθεί στην Κίνα παρά τη θέλησή του.

"Πρόκειται για μια εξαφάνιση με τη βία", είπε και πρόσθεσε πως το βιβλιοπωλείο ήταν δημοφιλές όχι μόνο για τις πωλήσεις αλλά και για την έκδοση και κυκλοφορία μιας σειράς ευαίσθητων βιβλίων", είπε ο Χο.

Όπως τόνισε, ο εκδοτικός οίκος σχεδίαζε να εκδώσει βιβλίο σχετικά με τους έρωτες του Κινέζου προέδρου, Ξι Τζινπινγκ στη διάρκεια της δουλειάς του στην επαρχία.

Ο Λι δηλώθηκε εξαφανισμένος την Παρασκευή ενώ ο Σουηδός Γούι Μινχάι, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Mighty Current στον οποίο ανήκει το βιβλιοπωλείο, εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ταϋλάνδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ