ΚΟΣΜΟΣ

Serial killer στην Κύπρο: Οργή και ερωτήματα για τη δολοφονική δράση του «Ορέστη»

Serial killer στην Κύπρο: Οργή και ερωτήματα για τη δολοφονική δράση του «Ορέστη»
AP Photo

Οργή και αναπάντητα ερωτήματα στην Κύπρο για τη δολοφονική δράση του 35χρονου «Ορέστη», του serial killer που ομολόγησε πως σκότωσε συνολικά επτά ανθρώπους -πέντε γυναίκες και δύο παιδιά.

Την ώρα που η κυπριακή αστυνομία προσπαθεί ακόμη να ξετυλίξει το «κουβάρι» της φρικιαστικής υπόθεσης και οι έρευνες για τον εντοπισμό των πτωμάτων των υπόλοιπων γυναικών αλλά και των δύο παιδιών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι αποκαλύψεις για την πολυετή εγκληματική του δραστηριότητα σοκάρουν την κοινή γνώμη της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα όσα ομολόγησε ο ίδιος ο «Ορέστης», σκότωσε για πρώτη φορά το 2016. Ωστόσο, η κυπριακή αστυνομία δεν είναι ακόμη σε θέση να αποκλείσει το γεγονός ο 35χρονος να έχει σκοτώσει και νωρίτερα.

Συγκριμένα, ομολόγησε ότι σκότωσε τη Marry Rose, την 6χρονη κόρης της Sierra, την Arian Palanos, την Maricar Valdez, μια γυναίκα αγνώστων στοιχείων που εντοπίστηκε στο πεδίο βολής στην Ορούντα και τις Livia Florentina Bunea και Elena Natalia Bunea (μητέρα και κόρη) από τη Ρουμανία.

Οι Αρχές της Κύπρου έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τρεις από τις επτά σορούς και συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό της 6χρονης Sierra, της 39χρονης Maricar Valdez και των δύο θυμάτων από τη Ρουμανία.

H κυπριακή ιστοσελίδα Reporter αναφέρει πως έχει στη διάθεσή του ντοκουμέντα για τις κινήσεις τριών θυμάτων του serial killer, οι οποίες τελικώς καταχωρήθηκαν από την αστυνομία ως «μη αστυνομικής φύσεως υποθέσεις».

Τι γνωρίζουμε για τα θύματα

  • Η Arian Palanas Lozano εξαφανίστηκε από το σπίτι όπου διέμενε στις 23 Ιουλίου, περίοδο κατά την οποία η εργοδότης της απουσίαζε σε διακοπές. Η εξαφάνισή της καταγγέλθηκε στην αστυνομία, με τη γυναίκα να εκφράζει την ανησυχία της επειδή το τηλέφωνό της ήταν κλειστό. Η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή του δικοινοτικού γραφείου για να διαπιστωθεί εάν η Arian πήγε στα Κατεχόμενα, χωρίς κάτι τέτοιο να διαπιστωθεί. Την ίδια ώρα, έρευνες έγιναν και στα αεροδρόμια για να διαπιστωθεί εάν η 28χρονη αναχώρησε από την Κύπρο. Όπως αναφέρει η ίδια ιστοσελίδα, τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πως το κινητό της εξέπεμψε για τελευταία φορά σήμα στις 23 Ιουλίου του 2018. Τελικώς, η υπόθεσή της καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».
  • Η μητέρα της Maricar Valdez δήλωσε την εξαφάνιση της κόρης της στις 15 Δεκεμβρίου. Η νεαρή γυναίκα είχε πει στη μητέρα της πως θα πάει να μείνει με κάποια φίλη της και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της. Τόσο η μητέρα της όσο και η εν λόγω φίλη κατέθεσαν στις αρχές στις 18 Δεκεμβρίου. Μετά από έρευνα έγινε γνωστό πως η γυναίκα δεν πέρασε στα Κατεχόμενα ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και η πρεσβεία των Φιλιππίνων. Τελευταία φορά το κινητό της εξέπεμψε σήμα από κεραία στην οδό Γλάσδτωνος στη Λεμεσό. Και αυτή η υπόθεση καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».
  • Η συγκάτοικος της Marry Rose δήλωσε την εξαφάνισή της στις 4 Μαΐου του 2018, δηλώνοντας παράλληλα πως είχαν χαθεί και τα ίχνη της κόρης της Sierra. Μάλιστα, η συγκάτοικός της έδωσε στις Αρχές και το τηλέφωνο κάποιου Ορέστη, τον οποίο και θα συναντούσε. Όπως έχει γίνει γνωστό, η αστυνομία κάλεσε τον συγκεκριμένο αριθμό αλλά διαπίστωσε πως αυτός ήταν εκτός λειτουργίας. Διαπιστώθηκε δε, πως το κινητό της εξέπεμψε σήμα για τελευταία φορά στις 6 Μαΐου του 2018 από κεραία του αεροδρομίου της Λάρνακας.

Έτσι, εγείρεται μια σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η αστυνομία τις εν λόγω εξαφανίσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν και συγκέντρωσαν πληροφορίες οι Αρχές για τις εν λόγω υποθέσεις.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Marry Rose, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα προσωπικά αντικείμενα της γυναίκας αλλά και το διαβατήριο της 6χρονης κόρης της βρέθηκαν στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με τη συγκάτοικό της.
Κυπριακά ΜΜΕ διερωτώνται, επίσης, σε ποιο σημείο έφτασαν οι έρευνες μέσω των ξένων υπηρεσιών, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα θύματα είχαν όντως φύγει στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ