ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ θεωρεί εφικτή την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Τόκιο

Ο Τραμπ θεωρεί εφικτή την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Τόκιο
AP Photo/Susan Walsh

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή (26/4) ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Ιαπωνία εξελίσσονται καλά και ενδέχεται να καταστεί εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας ενόψει της επίσκεψής του στην Ιαπωνία στα τέλη Μαΐου.

Μιλώντας στην έναρξη της συνάντησής του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανέφερε ότι η Ιαπωνία αγοράζει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον πιέζει το Τόκιο να εξαλείψει τους δασμούς της στα αγροτικά προϊόντα.

Από την πλευρά του ο Άμπε είπε στους δημοσιογράφους ότι προσβλέπει στις εμπορικές συζητήσεις και υπογράμμισε τη σημασία των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ιάπωνες υπουργοί συζήτησαν ζητήματα εμπορίου και συναλλάγματος με τους Αμερικανούς ομολόγους τους στην Ουάσινγκτον ενόψει της συνάντησης Άμπε-Τραμπ, ελπίζοντας να αποτρέψουν την Ουάσινγκτον από το να συνδέσει τα δύο ζητήματα.

Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφή τη δυσαρέσκειά του για το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ – μεγάλο μέρος από το όποιο προέρχεται από τις εξαγωγές αυτοκινήτων – και επιθυμεί μια διαφορετική αμφίδρομη συμφωνία.

Παράλληλα με το εμπόριο, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την Βόρεια Κορέα και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να παρευρεθεί σε ένα τουρνουά σούμο κατά την επίσκεψή στην Ιαπωνία και πως θα συναντήσει τον νέο αυτοκράτορα Ναρουχίτο.

Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει τον επόμενο αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ