ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Νεκροί ο πατέρας και δύο αδελφοί του «εγκεφάλου» των βομβιστικών επιθέσεων

Σρι Λάνκα: Νεκροί ο πατέρας και δύο αδελφοί του «εγκεφάλου» των βομβιστικών επιθέσεων
AP Photo/Eranga Jayawardena

Ο πατέρας και δύο αδελφοί του υπόπτου ως "εγκεφάλου" των βομβιστικών επιθέσεων της ημέρας του Πάσχα των καθολικών στη Σρι Λάνκα σκοτώθηκαν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο στο κρησφύγετό τους, πριν από δύο ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις αστυνομικών πηγών και ενός συγγενή των καμικάζι βομβιστών που επικαλείται το Reuters. 

Οι Ζαϊνί Χάσιμ, Ριλουάν Χάσιμ και ο πατέρας τους Μοχάμεντ Χάσιμ, οι οποίοι εικονίζονται σ' ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καλούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των «απίστων», ήταν μεταξύ των 15 που σκοτώθηκαν σε σφοδρή μάχη με πυροβόλα όπλα που διεξήχθη προχθές, Παρασκευή, στην ανατολική ακτή, έγινε γνωστό από τέσσερις αστυνομικές πηγές.

Ο Νιγιάζ Σαρίφ, ο κουνιάδος του Ζαχράν Χάσιμ, του υπόπτου ως επικεφαλής αυτών που οργάνωσαν το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 250 ανθρώπους, δήλωσε στο Reuters πως το βίντεο εικονίζει τους δύο αδελφούς και τον πατέρα του Ζαχράν Χάσιμ.

Τρεις από τους 15 ανθρώπους που σκοτώθηκαν είναι οι ίδιοι που εικονίζονται σε βίντεο χωρίς ημερομηνία, που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο συζητούν περί μαρτυρικού θανάτου και καλούν τους ακολούθους τους να σκοτώσουν όλους τους άπιστους, αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Η μάχη μεταξύ στρατιωτικών και φερόμενων ισλαμιστών μαχητών ξέσπασε την Παρασκευή το βράδυ,μετά από την επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Αμπάρα Σέινθαμαρούθου, κοντά στην Μπατικαλόα, μιας εκ των τοποθεσιών των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων της Κυριακής.

Κλειστές οι εκκλησίες μία εβδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο επικεφαλής των ρωμαιοκαθολικών της Σρι Λάνκα καταδίκασε σήμερα ως «ύβρη προς την ανθρωπότητα» τις αιματηρές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα του Πάσχα των καθολικών, εναντίον εκκλησιών και πολυτελών ξενοδοχείων, την ώρα που οι εντάσεις παραμένουν ισχυρές, μια εβδομάδα μετά τη σφαγή.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κολόμπο, Μάλκομ Ραντζίτ, χοροστάτησε σε ιδιωτική λειτουργία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση αφού όλες οι λειτουργίες στις εκκλησίες ματαιώθηκαν εξαιτίας των φόβων για μια επανάληψη των συντονισμένων επιθέσεων, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 253 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο μια αγρυπνία οργανώθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην πρωτεύουσα στις 8:45, την ώρα που το κτίριο είχε δεχθεί την επίθεση την περασμένη Κυριακή.

Οι καμικάζι ανατίναξαν τα εκρηκτικά τους μέσα σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία του Κολόμπο και σε τρεις εκκλησίες που ήταν γεμάτες κόσμο για τη λειτουργία του Πάσχα, αυτή του Αγίου Αντωνίου και δύο άλλες στις τοποθεσίες Νεγκόμπο και Μπατικαλόα.

Ο αρχιεπίσκοπος λειτούργησε μέσα σ' ένα παρεκκλήσι στην κατοικία του παρουσία του προέδρου της χώρας, Μαϊτριπάλα Σιρισένα και του πρωθυπουργού, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, και κάλεσε σε ειρήνη και ενότητα σ' αυτή τη χώρα της νότιας Ασίας, στην οποία ζουν πολλές εθνότητες.

«Αυτό που συνέβη την περασμένη Κυριακή είναι μια τεράστια τραγωδία, μια ύβρη προς την ανθρωπότητα», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, ενώ ζήτησε από τους πιστούς να επιδείξουν καλοσύνη ο ένας στον άλλον σε ένδειξη σεβασμού προς όλα τα θύματα αυτών των επιθέσεων, που προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό σχεδόν 500 ανθρώπων.

«Σήμερα, στη διάρκεια της λειτουργίας, στρέφουμε την προσοχή μας στην τραγωδία που συνέβη την περασμένη Κυριακή και προσπαθούμε να καταλάβουμε. Προσευχόμαστε γι' αυτούς που έχασαν τη ζωή εκείνη την ημέρα να ζήσουν αιώνια ζωή μέσω του Κυρίου και για τους τραυματίες να γιατρευτούν σύντομα».

«Με τον ίδιο τρόπο, προσευχόμαστε για να κυριαρχήσουν η ειρήνη και η συνύπαρξη, η αμοιβαία κατανόηση χωρίς διαιρέσεις», πρόσθεσε.

Εξάλλου οι ένοπλες δυνάμεις της Σρι Λάνκα επεδίωξαν σήμερα να καθησυχάσουν τους μουσουλμάνους της χώρας, οι οποίοι φοβούνται επιθέσεις εκδίκησης.

«Θα αναληφθεί αποφασιστική δράση (...) εναντίον αυτών που προσπαθούν να δημιουργήσουν ρατσισμό ή δυσαρμονία μεταξύ εθνοτήτων/θρησκειών για οποιουδήποτε είδους βία», ανέφερε σε δήλωσή του ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, Σουμίτ Αταπάτου.

Επίσης η αμερικανική πρεσβεία στο Κολόμπο ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ βοηθούν τις αρχές της Σρι Λάνκα μετά τις επιθέσεις για να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη.

Η πρεσβεία κάλεσε ακόμη τη χώρα να εφαρμόσει μέτρα ασφαλείας που «να προστατεύουν επίσης το κράτος δικαίου και να μην παρεισφρέουν στα ανθρώπινα δικαιώματα ατόμων ή ομάδων, ούτε να περιορίζουν την ικανότητά τους να λατρεύουν, να επικοινωνούν και να ζουν μαζί ειρηνικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ