ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δυσκολότερη η παρακολούθηση των ακροδεξιών εξτρεμιστικών οργανώσεων

Γερμανία: Δυσκολότερη η παρακολούθηση των ακροδεξιών εξτρεμιστικών οργανώσεων
Holger Hollemann/dpa via AP

Η γερμανική μυστική υπηρεσία υποστηρίζει ότι καθίσταται όλο και δυσκολότερη η παρακολούθηση των ακροδεξιών εξτρεμιστικών οργανώσεων στη χώρα.

Η ακροδεξιά σκηνή στη Γερμανία είναι λιγότερο οργανωμένη, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την παρακολούθησή της, σύμφωνα με μια εσωτερική έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, την οποία επικαλείται δημοσίευμα της Welt am Sonntag.

«Κυρίως μικρές οργανώσεις και μεμονωμένα πρόσωπα με ελάχιστα περίπλοκη οργάνωση» έχουν αναδειχθεί σε βασικούς παίκτες, σύμφωνα με το έγγραφο της υπηρεσίας.

Η Γερμανία έχει συγκεντρώσει πολυάριθμες εγκληματικές ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η NSU που ευθύνεται για την δολοφονία οκτώ Τούρκων στους δρόμους της Γερμανίας κατά το διάστημα 2000-2007 καθώς και ένα ακροδεξιό εξτρεμιστικό κίνημα, γνωστό ως Πολίτες του Ράιχ (Reichsbuerger).

Σύμφωνα με την μυστική υπηρεσία, η ριζοσπαστικοποίηση και η επικοινωνία των μελών αυτών των οργανώσεων γίνεται κυρίως στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις υπηρεσίες Messenger και το γεγονός αυτό καθιστά «πολύ πιο κουραστική» την παρακολούθησή τους σε σχέση με παλαιότερα.

Η εφημερίδα επικαλείται το έγγραφο σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις με πιθανότητα τρομοκρατικής δράσης. Ωστόσο η ανάλυση της Υπηρεσίας έδειξε ότι οι προσπάθειες των οργανώσεων αυτών να κατασκευάσουν εκρηκτικά ή να πραγματοποιήσουν εμπρηστικές επιθέσεις και επιθέσεις με μαχαίρι δεν ήταν οργανωμένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ