ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια: Έκλεισαν την ευρωπαϊκή πόρτα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο

Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια: Έκλεισαν την ευρωπαϊκή πόρτα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο
AP Photo/Michael Sohn

Με στόχο την προώθηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης πραγματοποιείται στο Βερολίνο η συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, με πρωτοβουλία της Καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες, αναφερόμενοι στην διένεξη Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να προταθεί κάποια λύση, ενώ τόνισαν και ότι οι συνομιλίες δεν αποτελούν «ενταξιακές διαπραγματεύσεις» για τις χώρες της περιοχής, αλλά μόνο «ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων».

«Έχουμε όλοι την πολιτική ευθύνη να συνεργαστούμε προκειμένου οι δύο πλευρές να επανεκκινήσουν τον διάλογο», δήλωσε ο κ. Μακρόν σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ και έκανε λόγο για «ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο αφορά κυρίως την ασφάλεια», ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η κυρία Μέρκελ δεν έχουν την πρόθεση, στην διαμάχη για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία, να υποδείξουν μια λύση στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, αλλά επιθυμούν να συμβάλουν «ώστε η συζήτηση να διεξάγεται με λιγότερο συναισθηματικούς όρους».

Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της υπογράμμισε την προσήλωση της Γερμανίας και της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι η σταθερότητα της περιοχής είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης. Η συνάντηση «δεν αποτελεί τμήμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες της περιοχής, αλλά «αναζήτηση αφετηρίας λύσεων για συγκεκριμένα προβλήματα». Σε αυτό το πλαίσιο η συνάντηση, πρόσθεσε η Καγκελάριος, αποτελεί «ένα βήμα σε έναν μακρύ δρόμο».

Η Ανγκέλα Μέρκελ άσκησε πάντως κριτική στην απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει δασμούς στα σερβικά προϊόντα, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια «δεν οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση», ενώ υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της περιοχής είναι αλληλένδετα και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες σε βάρος άλλων χωρών της περιοχής.

Στην συνάντηση συμμετέχουν αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Κροατία και την Σλοβενία και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μέρκελ και Μακρόν χαιρέτισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ελπιδοφόρο παράδειγμα διευθέτησης μακροχρόνιων διενέξεων στην περιοχή των Βαλκανίων χαρακτήρισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ευχαρίστησαν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας.

«Με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία είδαμε πολύ τολμηρά βήματα, τα οποία μας δίνουν ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις και σε μακροχρόνιες διενέξεις. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά και τον Έλληνα συνάδελφό μας Αλέξη Τσίπρα και τον Βούλγαρο συνάδελφο Μπόικο Μπορίσοφ, οι οποίοι κατέβαλλαν πάντα προσπάθειες. Και έτσι σήμερα θα συζητήσουμε και με το βλέμμα στο ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο εργαζόμασταν πάνω από δέκα χρόνια μπόρεσε τελικά να επιλυθεί», τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών της με τον κ. Μακρόν, οι οποίες προηγήθηκαν της συνάντησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώνεται στο Βερολίνο από τους δύο ηγέτες. Νωρίτερα, πριν τις δηλώσεις, η κυρία Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Ζ. Ζάεφ.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι «τους τελευταίους μήνες είδαμε ότι είναι εφικτή η πρόοδος είκοσι χρόνια μετά από διενέξεις οι οποίες σπάρασσαν τα Βαλκάνια», και πρόσθεσε ότι «στη διένεξη για το ονοματολογικό -και εδώ έπαιξε και η Γαλλία αποφασιστικό ρόλο με τη Συμφωνία των Πρεσπών- καταφέραμε να καταστεί εφικτή η λύση και είδαμε ότι μπορεί να είναι εφικτό να διευθετηθούν αυτές οι διενέξεις, οι οποίες προηγουμένως έμοιαζαν ανυπέρβλητες». Όταν εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις «αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν -και εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα-, τότε μπορεί να βρεθεί και μια συγκεκριμένη λύση», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Συνάντηση με Ζάεφ

H Βόρεια Μακεδονία και η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν θετικό παράδειγμα στα Βαλκάνια, η επιτυχία αυτή είναι ενθαρρυντική για όλες τις συμμετέχουσες χώρες στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, εκτίμησαν από κοινού λίγο νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχαν.

«Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, στη συνάντηση, τόνισαν τη σημασία των οικονομικών οφελών που επιφέρει η διμερής συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, και επισήμαναν ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του γραφείου του Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση με την καγκελάριο, ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία, η φιλία και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα του αποτελούν σοβαρά επιχειρήματα για μια θετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, στις αρχές του καλοκαιριού, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ