ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Έρευνα για χρήση χημικών όπλων στη Συρία
REUTERS/Khalil Ashawi

Μια ερευνητική αποστολή του Παρατηρητηρίου χημικών όπλων του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι αρκετοί άνθρωποι στη Συρία ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε σαρίν, νευροτοξικό αέριο ή με σαρίν που μοιάζει με το φυσικό αέριο.

Η αποστολή του Οργανισμού της Χάγης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε ότι διερευνά 11 περιστατικά για χρήση τοξικών χημικών ουσιών που αναφέρθηκαν από την κυβέρνηση της Συρίας.

Η έκθεση δεν αναφέρει πότε έλαβαν χώρα τα 11 επεισόδια ή σε ποια τοποθεσία.

"Σε μία περίπτωση, η ανάλυση δειγμάτων αίματος δείχνει ότι τα άτομα εκτέθηκαν σε σαρίν ή μια ουσία που μοιάζει με σαρίν" αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού που εστάλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα.
"Η περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό".

Προηγούμενες ερευνητικές αποστολές του Οργανισμού στη Συρία έχουν επισημάνει τη χρήση του χλωρίου και του φυσικού αερίου μουστάρδας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συζητήσει για τα χημικά όπλα της Συρίας κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Συρίας και οι δυνάμεις ανταρτών έχουν καταλογίσει ευθύνες ο ένας στον άλλον για χρήση χημικών ουσιών στον πενταετή πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερους από 250.000 ανθρώπους.

Μετά από την επίθεση με σαρίν, τον Αύγουστο του 2013, έξω από τη Δαμασκό, για την οποία ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας κατηγόρησε την κυβέρνηση Άσαντ, το καθεστώς συμφώνησε να παραδώσει τα χημικά όπλα του.
Η έκθεση αναφέρει ότι το 99,6% όλων των καταχωρημένων χημικών όπλων στη Συρία έχουν καταστραφεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ