Ερντογάν: Χωρίς την Τουρκία το πρόγραμμα των F-35 είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα πως, χωρίς την Τουρκία, το πρόγραμμα των μαχητικών αεριωθουμένων F-35 είναι «καταδικασμένο να καταρρεύσει», προσθέτοντας πως «η Άγκυρα τυγχάνει άδικης αντιμετώπισης στο εν λόγω πρόγραμμα».
Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει ρωσικά αμυντικά πυραυλικά συστήματα S-400, δημιουργώντας ένταση στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστηρίζουν πως θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αεριωθουμένων F-35 της Lockheed Martin. Η Άγκυρα είναι επίδοξος αγοραστής των F-35, αλλά και εταίρος στην παραγωγή τους.
Μιλώντας σε έκθεση της αμυντικής βιομηχανίας, ο Ερντογάν δήλωσε πως «αυτοί που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 δεν το έχουν σκεφτεί καλά» και προσέθεσε πως η Άγκυρα παίρνει γρήγορα μέτρα για να αναπτύξει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες για την ταυτόχρονη απόκτηση των S-400 και των F-35 από την Τουρκία, εκτιμώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο τη στρατιωτική ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
«Λιώνει» η Ευρώπη: «Θόλος θερμότητας» φέρνει 41 βαθμούς τη νύχτα σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία
10:43
Δολοφονία 45χρονης στα Χανιά: «Δεν προκύπτει ερωτική σχέση» – Στο «μικροσκόπιο» το κινητό του δράστη
10:40
Ροντ Στιούαρτ: «Παραλίγο να λιποθυμήσω» – Tου χορήγησαν οξυγόνο επί σκηνής
10:35
Πάτρα: Οδηγός χτύπησε με το αυτοκίνητο του ανήλικο με πατίνι και τον εγκατάλειψε
10:25