ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Συναγερμός για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα

Σρι Λάνκα: Συναγερμός για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα
AP Photo/Eranga Jayawardena

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μέλη της ένοπλης οργάνωσης που κατηγορείται για το μπαράζ των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων, ανήμερα το καθολικό Πάσχα στη Σρι Λάνκα, πιθανόν να διαφεύγουν και να σχεδιάζουν περισσότερα χτυπήματα, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα πρέσβης στη χώρα.

«Θεωρούμε ότι η τρομοκρατική απειλή υφίσταται και πιθανόν να υπάρχουν ενεργά στοιχεία που να σχεδιάζουν επιθέσεις. Ενεργά μέλη της οργάνωσης που πραγματοποίησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις ανήμερα το Πάσχα πιθανόν να είναι ασύλληπτα», δήλωσε η Αλάινα Τέπλιτς σε συνέντευξή της στο Reuters.

«Σαφώς έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η ομάδα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις δεν έχει πλήρως καταστεί ανενεργή. Θεωρούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός νέων επιθέσεων».

Οι αρχές της Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη, ότι μεταξύ των 253 νεκρών από τις επιθέσεις της 21ης Απριλίου σε εκκλησίες και ξενοδοχεία υπάρχουν 42 ξένοι υπήκοοι: 11 από την Ινδία, 6 από τη Βρετανία, 4 από την Κίνα και 3 από τη Δανία.

Δώδεκα ξένοι υπήκοοι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι και πιθανόν οι σοροί τους να βρίσκονται μεταξύ εκείνων που δεν έχουν αναγνωριστεί στο νεκροτομείο του Κολόμπο.

Αξιωματούχοι της Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν σήμερα, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας παραμένουν «σε ύψιστο συναγερμό» μετά την προειδοποίηση των υπηρεσιών Πληροφοριών ότι ισλαμιστές αντάρτες σχεδιάζουν νέες επιθέσεις πριν την έναρξη του Ραμαζανιού.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας της αστυνομίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των υπουργών είχε επισημάνει σε επιστολή του προς τους βουλευτές και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι αναμένονται επιθέσεις την Κυριακή ή τη Δευτέρα από αντάρτες ντυμένους με στρατιωτικές στολές.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα δεν σημειώθηκαν επιθέσεις, όμως οι αρχές στη Σρι Λάνκα, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι βουδιστές, παραμένουν σε εγρήγορση, με δεκάδες φερόμενους ισλαμιστές αντάρτες να έχουν συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 21ης Απριλίου.

«Η ασφάλεια θα παραμείνει αυξημένη για πολλές ημέρες διότι ο στρατός και η αστυνομία εξακολουθούν να αναζητούν υπόπτους», δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Στη Σρι Λάνκα το Ραμαζάνι είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 6 Μαΐου.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της χώρας ήρε την απαγόρευση πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχε επιβληθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, με στόχο την αποφυγή διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η άρση της απαγόρευσης πρόσβασης στο Facebook, το WhatsApp και το Viber έχει άμεση ισχύ, επεσήμανε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ