ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: 35 νεκροί σε δύο επιθέσεις τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: 35 νεκροί σε δύο επιθέσεις τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ
AP Photo

Δεκατέσσερις άνδρες που είχαν πάει να κόψουν ξύλα δολοφονήθηκαν από τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στο χωριό Ντουαμπάγι, στην Πολιτεία Μπόρνο, δήλωσαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο παραστρατιωτικοί και κάτοικοι.

Τα πτώματά τους βρέθηκαν με τραύματα από σφαίρες στο Ντουαμπάγι, κοντά στο χωριό Μονγκούνο, όπου βρίσκεται μια βάση του στρατού, και μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Μονγκούνο για να αναγνωριστούν, εξήγησε στέλεχος παραστρατιωτικής οργάνωσης η οποία πολεμά εναντίον της Μπόκο Χαράμ στο πλευρό των ένοπλων δυνάμεων. Το Ντουαμπάγι είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του πέρυσι, αφού οι χωρικοί αποφάσισαν να πάνε σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο Μονγκούνο για να είναι ασφαλείς.

Οι δολοφονημένοι ξυλοκόποι ήταν ανάμεσα στους εσωτερικά εκτοπισμένους. Η ξυλεία που σκόπευαν να μαζέψουν και να πουλήσουν θα τους επέτρεπε να αγοράσουν τρόφιμα.

Το Μονγκούνο βρίσκεται κοντά στις όχθες της λίμνης Τσαντ, σε μια περιοχή όπου έχουν σημειωθεί επανειλημμένες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ τα τελευταία χρόνια. Οι τζιχαντιστές στρέφονται συχνά εναντίον γεωργών, ξυλοκόπων και κτηνοτρόφων, που κατηγορούν ότι συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις κινήσεις τους και τις δίνουν στον στρατό.

Το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, μέλη της Μπόκο Χαράμ δολοφόνησαν 21 ανθρώπους αφού λεηλάτησαν αποθήκες με τρόφιμα και πυρπόλησαν σπίτια στο χωριό Κούντα, στη γειτονική Πολιτεία Ανταμάουα, δήλωσαν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τζιχαντιστές κατέφθασαν με τέσσερα ανοικτά ημιφορτηγά και μοτοσικλέτες στο χωριό, όχι μακριά από τα διοικητικά όρια της Πολιτείας Μπόρνο, εστίας της δράσης της Μπόκο Χαράμ, κι άνοιξαν πυρ σχεδόν αμέσως «εναντίον κατοίκων, σκοτώνοντας 21» εξ αυτών, αφηγήθηκε ο Μάινα Ουλαράμου, στέλεχος της αυτοδιοίκησης. «Πυρπόλησαν πολλά σπίτια κατά τη διάρκεια της επίθεσης», συμπλήρωσε ο Ουλαράμου, διευκρινίζοντας πως ανάμεσα στους νεκρούς ήταν αρκετοί συγγενείς του. Πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, φοβούμενοι νέες επιθέσεις εν μέσω της φημολογίας πως τζιχαντιστές συνεχίζουν να κινούνται στην περιοχή.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 27.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει πάνω από 1,8 εκατ. πολίτες τα τελευταία 10 χρόνια στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, όπου εκτυλίσσεται μια ολοένα σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση. Η δράση της οργάνωσης έχει εξάλλου εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ