ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για τον Τζούλιαν Ασάνζ
Victoria Jones/PA via AP

Σε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων καταδικάστηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ από βρετανικό δικαστήριο επειδή παραβίασε τους όρους της εγγύησης του. 

Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη νωρίτερα τον Απρίλιο από την βρετανική αστυνομία ενώ ζούσε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ για χρόνια ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Μέσω της ιστοσελίδα Wikileaks έχει δημοσιεύσει έναν μεγάλο αριθμό απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης. Αύριο Πέμπτη, 2/5, αναμένεται να γίνει η ακρόαση στο Westminster Magistrate Court του αμερικανικού αιτήματος για έκδοση.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνομωσία μέσω της διαρροής απόρρητων εγγράφων. Αν καταδικαστεί, μπορεί να καταλήξει σε αμερικανική φυλακή για διάστημα έως και πέντε χρόνια.

Η δικαστής Ντέμπορα Τέιλορ, ανακοινώνοντας την απόφασή της, σχολίασε ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή θέση του για να χλευάσει τον νόμο και να εκφράσει την περιφρόνησή του απέναντι στη βρετανική δικαιοσύνη.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έφτασε νωρίτερα σήμερα στο δικαστήριο του Σάουθγουορκ με βαν της αστυνομίας και χαιρέτισε, με υψωμένη τη γροθιά, τους υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «Ντροπή στον Ισημερινό που πούλησε τον Ασάνζ για χρήματα». Ένας κρατούσε ένα πλακάτ με τη φράση «Απελευθερώστε τον Ασάνζ».

Το 2012 ο Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε άσυλο από τον Ισημερινό προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε την κατηγορία του βιασμού. Η υπόθεση αυτή στη συνέχεια μπήκε στο αρχείο. Έμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία, μέχρι που συνελήφθη, στις 11 Απριλίου, από τη βρετανική αστυνομία με την έγκριση των αρχών του Ισημερινού. Εμφανώς γερασμένος, αδυνατισμένος, με μια μακριά, λευκή γενειάδα, ο 47χρονος Αυστραλός οδηγήθηκε αμέσως στο δικαστήριο του Γουεσμίνστερ, στο Λονδίνο, που τον έκρινε ένοχο για παραβίαση των όρων προσωρινής αποφυλάκισής του και ζήτησε να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή, δηλαδή φυλάκιση ενός έτους. Έκτοτε, κρατείται στη φυλακή του Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Ο Ασάνζ υποστήριζε ανέκαθεν ότι έγινε φυγόποινος γιατί φοβόταν όχι ότι θα τον έστελναν στη Σουηδία αλλά ότι θα κατέληγε στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει με πολυετή κάθειρξη.

Μια από τους συνηγόρους του Ασάνζ, η Τζένιφερ Ρόμπινσον, έχει ήδη προαναγγείλει ότι ο πελάτης της θα πολεμήσει με ό,τι μέσα διαθέσει το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η σύλληψή του «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τα δημοσιογραφικά όργανα και τους δημοσιογράφους» σε όλον τον κόσμο.

Ο δικηγόρος Μπεν Κιθ, ειδικός σε θέματα εκδόσεων, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εκτίμησε ότι η δικαστική μάχη που ξεκινά ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να διαρκέσει από 18 μήνες μέχρι δύο χρόνια αλλά έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ