ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πελάτες σπα μολύνθηκαν με HIV - Στο «μικροσκόπιο» η θεραπεία βαμπίρ

ΗΠΑ: Πελάτες σπα μολύνθηκαν με HIV - Στο «μικροσκόπιο» η θεραπεία βαμπίρ
instagram

Στο μικροσκόπιο των Αρχών στις ΗΠΑ έχουν μπει δύο νέα κρούσματα HIV. Και αυτό γιατί οι δύο φορείς υπήρξαν πελάτες ενός κέντρου σπα και υποβλήθηκαν – μεταξύ άλλων - σε μια θεραπεία η οποία αποκαλείται «vampire facials». 

Το Τμήμα Υγείας του Νέου Μεξικό ανακοίνωσε πως εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν πως οι δύο ασθενείς μολύνθηκαν από τον ίδιο ιό, αυξάνοντας τις πιθανότητες η μόλυνση να είναι αποτέλεσμα της τεχνικής του σπα.

Το Τμήμα προσφέρει δωρεάν τεστ για HIV, ηπατίτιδα Β και C για κάθε πελάτη του σπα που έκανε την ίδια θεραπεία από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Ήδη έχουν εξεταστεί πάνω από 100 άτομα αλλά το Τμήμα Υγείας θέλει να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές σε όλους όσους έκαναν την θεραπεία, σύμφωνα με ανακοίνωση. «Η εξέταση είναι πολύ σημαντική για όλους καθώς υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τον HIV αλλά και διαφορετικές μολύνσεις από την ηπατίτιδα» συμπληρώνεται.

Το σπα σταμάτησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρχές οι οποίες εντόπισαν μη ασφαλείς πρακτικές που θα μπορούσαν να μεταδώσουν μολύνσεις του αίματος και των οστών. Τότε ο εκπρόσωπος του σπα αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Το «vampire facial» είναι μια θεραπεία πλάσματος, πλούσια σε πρωτεΐνη, που εγχέεται στο πρόσωπο μέσω ενός στυλό με μικρο-ενέσεις. Το πλάσμα παράγεται από αίμα. Όταν η παραγωγή γίνεται με σωστό και ασφαλή τρόπο, τότε η θεραπεία δεν εκθέτει τους ασθενείς σε κινδύνους ενώ διαφημίζεται για τις ιδιότητες που έχει να ανανεώνει το πρόσωπο και να κάνει το δέρμα να μοιάζει πολύ νεότερο.

Αν το στυλό ή τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν αποστειρωθούν σωστά μεταξύ των ασθενών, τότε δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες.
Μολύνσεις μπορούν να προκληθούν αν οι σύριγγες ή οι άκρες του στυλό επαναχρησιμοποιηθούν ή αν χρησιμοποιηθεί το αίμα άλλου ασθενή για την παραγωγή πλάσματος.

Ο Ehsan Ali, γιατρός κοσμετολογίας, εξηγεί στο CNNi πως όσοι ενδιαφέρονται για αυτού του είδους την θεραπεία θα πρέπει να βεβαιώνονται πως οι θεραπευτές τους χρησιμοποιούν νέες σύριγγες για να πάρουν αίμα και ότι αλλάζουν τις βελόνες στο στυλό πριν ξεκινήσουν. «Τα πάντα να γίνονται μπροστά σας» λέει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ