ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνωρίστηκε ως Βρετανός ο τζιχαντιστής στο video του ISIS

Αναγνωρίστηκε ως Βρετανός ο τζιχαντιστής στο video του ISIS
Video capture

Η έρευνα για τον μασκοφόρο τζιχαντιστή, ο οποίος εμφανίζεται σε ένα βίντεο του ISIS να απειλεί τη Βρετανία και να αποκαλεί ηλίθιο τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, επικεντρώνεται σε έναν Βρετανό. 

Πρόκειται για Βρετανό υπήκοο που ονομάζεται Σιντχάρτα Ντχαρ ο οποίος διέφυγε στη Συρία το 2014 ενώ αποτελούσε το αντικείμενο έρευνας, όπως μετέδωσε σήμερα το BBC.

Επικαλούμενο επίσημη πηγή, το BBC αναφέρει πως ο Σιντχάρτα Ντχαρ είναι ο άμεσος στόχος της έρευνας που ξεκίνησαν οι βρετανικές αρχές μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Το βίντεο αυτό, που μεταδόθηκε την Κυριακή (προχθές), δείχνει την εκτέλεση πέντε ανδρών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως "κατάσκοποι" από έναν τζιχαντιστή που μιλά στα αγγλικά.

"Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πιστεύουν" πως αυτός ο τζιχαντιστής είναι ο Σιντχάρτα Ντχαρ, αναφέρει η πηγή την οποία επικαλείται το BBC.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Ντχαρ, 31 ετών τότε, συνελήφθη μαζί με άλλα οκτώ πρόσωπα ως ύποπτος για παροχή υποστήριξης στην οργάνωση Αλ Μουχαριτζούν, η οποία είναι γνωστή επίσης ως "Μουσουλμάνοι κατά των σταυροφοριών", που απαγορεύθηκε το 2011.

Αν και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, κατάφερε να φύγει από τη Βρετανία μαζί με την οικογένειά του, πήγε στο Παρίσι και στη συνέχεια στη Συρία.

Στη Βρετανία, ο άνδρας αυτός, που ήταν ινδουιστής πριν από τη μεταστροφή του στο ισλάμ, διηύθυνε μια επιχείρηση ενοικίασης επαγγελματικών φουσκωτών κάστρων. Ένας από τους συνεργάτες του δήλωσε στο BBC πως "δεν έχει αμφιβολία ότι η φωνή του άνδρα που εμφανίζεται στο βίντεο του ΙΚ ανήκει στον Ντχαρ".

Στο στάδιο αυτό οι βρετανικές αρχές δεν έχουν δώσει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτή τη θέση και η μητέρα του Ντχαρ δήλωσε στην εφημερίδα The Telegraph "ότι δεν γνωρίζει".

Εξάλλου, ένα αγοράκι τεσσάρων ετών που εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο του ΙΚ αναγνωρίστηκε από τον παππού του, που είπε ότι είναι γιος μιας γυναίκας η οποία έφυγε από τη Βρετανία το 2012 για να πάει στη Συρία.

Βίντεο φρίκης με εκτέλεση Βρετανών από ISIS με απειλές προς Κάμερον

ΔΗΜΟΦΙΛΗ