ΚΟΣΜΟΣ

Ένα περίεργο περιστατικό: 9χρονος άκουγε ένα βουητό στο αυτί του – Η αιτία εξέπληξε τους γιατρούς

Ένα περίεργο περιστατικό: 9χρονος άκουγε ένα βουητό στο αυτί του – Η αιτία εξέπληξε τους γιατρούς
pixabay

Ένα εννιάχρονο αγόρι από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ είπε στους γιατρούς στο Παιδιατρικό νοσοκομείο του Γέιλ ότι είχε μια παράξενη αίσθηση στο δεξί του αυτί, ενώ τρεις μέρες μετά παραπονέθηκε ότι άκουγε βουητό από εκείνο το αυτί. Παρόλα αυτά δεν ένιωθε κανέναν πόνο, ενώ άκουγε καλά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Όταν τον ρώτησαν τι είχε κάνει, το παιδί απάντησε ότι δεν έκανε τίποτα ασυνήθιστο. Είχε παίξει απλώς, στην αυλή του σχολείου του.

Όταν ο δρ. Erik Waldman, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επικεφαλής ωτορινολαρυγγολόγος του νοσοκομείου, κοίταξε μέσα στο αυτί του αγοριού, είδε κάτι απρόσμενο: ένα τσιμπούρι ήταν κολλημένο στη δεξιά τυμπανική μεμβράνη.

Ο γιατρός επιχείρησε να αφαιρέσει το τσιμπούρι, αλλά το κολλημένο αραχνοειδές δεν ξεκολλούσε (τα τσιμπούρια θεωρούνται λανθασμένα από πολλούς έντομα αλλά στην πραγματικότητα είναι «συγγενείς» των αραχνών).

Ο δρ. David Kasle, επίσης συγγραφέας της μελέτης, είπε από την πλευρά του, ότι η αφαίρεση οποιουδήποτε ξένου σώματος από το αυτί ενός παιδιού είναι δύσκολη, πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση.

tick

Πηγή: CNNi/ The New England Journal of Medicine

Το κεφάλι του τσιμπουριού - τα τμήματα του στόματος που ρουφάνε το αίμα – «είχαν σκάψει βαθιά στο αυτί», είπε ο Kasle και πρόσθεσε ότι αν τραβούσαν το τσιμπούρι απευθείας προς τα έξω, αυτό θα προκαλούσε πολύ πόνο και πιθανότατα θα έσκιζε την μεμβράνη. Δεν ήθελαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής διάτρησης του τυμπάνου.

Από την άλλη, το να μην αφαιρέσουν το τσιμπούρι, θα είχε επίσης συνέπειες: με την πάροδο του χρόνου, το αγόρι δεν θα μπορούσε να ακούσει καλά. Μια τρύπα μπορεί να μην έκανε το αγόρι κωφό, αλλά σίγουρα θα άμβλυνε την ακοή του. Πολλές διατρήσεις τυμπάνου θεραπεύονται μόνες τους, αλλά όχι όλες, είπε ο Kasle.

«Τον πήγαμε στο χειρουργείο, του κάναμε αναισθησία και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία αφαιρέσαμε το κεφάλι του τσιμπουριού», ανέφερε ο γιατρός, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση, τονίζοντας ότι είναι πολύ ασυνήθιστο ένα τσιμπούρι να έχει προσκολληθεί τόσο βαθιά στη μεμβράνη.

Στο τσιμπούρι στη συνέχεια έγινε τεστ και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ένα τσιμπούρι σκύλων, πολύ κοινό στις ΗΠΑ.

Το παιδί ακολούθησε θεραπεία με σταγόνες αντιβίωσης για να θεραπευτούν οι εκδορές. Μετά από ένα μήνα, το παιδί ήταν καλά. Η τυμπανική μεμβράνη του είχε αποκατασταθεί, και δεν παρουσίασε ούτε πυρετό, ούτε εξανθήματα.

A boy heard a buzz and felt something strange. The cause caught his doctors by surprise, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ