ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Τέταρτη δολοφονία δημοσιογράφου ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου

Μεξικό: Τέταρτη δολοφονία δημοσιογράφου ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου
Φωτογραφία αρχείου EPA/ Ernesto Guzman Jr

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, άλλος ένας Μεξικανός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στην πόλη Χουτσιτάν, στο νότιο Μεξικό, σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Τελέσφορο Σαντιάγκο Ενρίκες, συνταξιούχος δάσκαλος και ιδρυτής ενός κοινοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, δέχτηκε ένοπλη επίθεση ενώ κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του προς τον σταθμό El Cafetal, στην Πολιτεία Οαχάκα.

«Τον σκότωσαν πυροβολώντας τον στο στόμα και την καρδιά», είπε η ανιψιά του, Αΐντα Βαλένσια, εκτιμώντας ότι η επίθεση συνδέεται με το δημοσιογραφικό έργο του θείου της.

Στις εκπομπές του, ο Σαντιάγκο Ενρίκες επέκρινε την κυβέρνηση, ενώ πρόσφατα κατήγγειλε δημοσίως τις δημοτικές αρχές για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων.

Ο Σαντιάγκο Ενρίκες ήταν ο τέταρτος δημοσιογράφος που σκοτώνεται στο Μεξικό από τις αρχές του έτους και τουλάχιστον ο έβδομος αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της χώρας, Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Οι εισαγγελικές αρχές της Οαχάκα έχουν ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση αυτή. Ο Χεσούς Ραμίρες, ένας εκπρόσωπος του προέδρου Ομπραδόρ, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το Μεξικό βρίσκεται στην 147η θέση μεταξύ 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που συντάσσουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Για τους δημοσιογράφους, η χώρα θεωρείται εξίσου επικίνδυνη με το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Υεμένη. Το 2018 δολοφονήθηκαν 10 δημοσιογράφοι και στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ