ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Συγκρούσεις και ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Λωρίδα της Γάζας: Συγκρούσεις και ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
AP Photo/Hatem Moussa

Συνολικά πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες στη Λωρίδα της Γάζας. Δύο από τα θύματα έπεσαν νεκρά σε συγκρούσεις χθες, Παρασκευή, ενώ οι άλλοι τρεις – μεταξύ αυτών και δύο μαχητές της Χαμάς – άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια επίθεσης του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 90 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, κάποιες από τις οποίες έφτασαν βαθιά στο νότιο Ισραήλ. Πολλές από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Σε απάντηση στην επίθεση αλλά και στον τραυματισμό δύο στρατιωτών του στα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή. Διευκρίνισε ότι στοχοθέτησε μία στρατιωτική θέση της Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, το ένοπλο παρακλάδι της Χαμάς, επεσήμαναν από την πλευρά τους ότι δύο Παλαιστίνιοι μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν στην επιδρομή και δεσμεύθηκαν να απαντήσουν «στην ισραηλινή επιθετικότητα».

Οι νεκροί είναι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο Αμπντάλα Αμπού Μάλουχ, 33 ετών, και ο Αλάα αλ Μπούμπιλ, 29 ετών. Δύο ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά από την επιδρομή.

Ο Ιμάντ Νάσερ, 22 ετών, σκοτώθηκε στη διάρκεια ενός πλήγματος στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Στο μεταξύ, ο 19χρονος Ράιντ Αμπού Τιρ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ανατολικά του Χαν Γιουνές στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια συγκρούσεων με τον στρατό, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Η ταυτότητα του πέμπτου νεκρού δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Το υπουργείο σημείωσε εξάλλου ότι 50 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή από πέρυσι τον Μάρτιο κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί 5.200 Παλαιστίνιοι για να διαδηλώσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ