ΚΟΣΜΟΣ

Με μειωμένη συμμετοχή οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων

Με μειωμένη συμμετοχή οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων
(AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Παρά τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, την Τετάρτη, ο αριθμός των κίτρινων γιλέκων που διαδήλωσαν το Σάββατο στη Γαλλία, στην 25η συνεχόμενη εβδομάδα δράσης τους, ήταν κατά πολύ χαμηλότερος από όλες τις προηγούμενες φορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, γύρω στις 3 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) είχαν κατέβει στους δρόμους του Παρισιού μόλις 3.600 διαδηλωτές, ενώ την περασμένη εβδομάδα, την ίδια ώρα, ανέρχονταν στις 5.500, όπως μετέδωσε το FranceInfo.

Στη γαλλική πρωτεύουσα είχαν οργανωθεί τρεις διαφορετικές πορείες. Η μεγαλύτερη από αυτές ξεκίνησε το μεσημέρι από το νοσοκομείο Λαριμπουαζιέρ, στο βόρειο Παρίσι, με κατεύθυνση την Πλας ντε λα Νασιόν, ανατολικότερα. Οι διαδηλωτές σκόπευαν να περάσουν έξω από διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Μια δεύτερη πορεία θα περνούσε από τις έδρες των μεγάλων μέσων ενημέρωσης της Γαλλίας.

Νωρίτερα, περίπου 20 κίτρινα γιλέκα μοίρασαν φυλλάδια στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ, για να διαμαρτυρηθούν για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας Aeroports de Paris. «Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την ακύρωση αυτής της πώλησης. Και να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την επανεθνικοποίηση των άλλων αγαθών κοινής ωφέλειας, των αεροδρομίων, των αυτοκινητοδρόμων... όλων αυτών που ανήκουν στην εθνική κληρονομιά μας», είπε ένας 29χρονος Παριζιάνος, ο Γκιγιόμ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV μετέδωσε εξάλλου ότι σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη Λιόν. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στη Λα Ρος-σιρ-Ιόν, όπου είχαν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ξεκίνησε αρχικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προγραμματισμένες αυξήσεις στον φόρο καυσίμων. Όταν οι αυξήσεις αυτές ακυρώθηκαν, οι διαδηλωτές συνέχισαν προβάλλοντας άλλα αιτήματα, όπως άμεση δημοκρατία, αυξήσεις στους μισθούς και χαμηλότερη φορολογία.

Τη συμπαράσταση τους στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων εξέφρασαν, με άρθρο τους που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της εφημερίδας Liberation, πολλοί Γάλλοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι. Το κείμενο αυτό υπογράφεται από 1.400 προσωπικότητες – μεταξύ άλλων, από τις ηθοποιούς Ζιλιέτ Μπινός και Εμανουέλ Μπεάρ και τους συγγραφείς Εντουάρ Λουί και Ανί Ερνό.

Οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι το κίνημα «ζητά βασικά πράγματα: πιο άμεση δημοκρατία, περισσότερη κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, ριζοσπαστικά μέτρα απέναντι σε μια έκτακτη οικολογική ανάγκη» και προσθέτουν: «Τα κίτρινα γιλέκα είμαστε εμείς» καταγγέλλοντας την προσπάθεια δυσφήμισης του κινήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ