ΚΟΣΜΟΣ

Anadolu: Εκλογικοί αξιωματούχοι της Κωνσταντινούπολης είχαν σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

Anadolu: Εκλογικοί αξιωματούχοι της Κωνσταντινούπολης είχαν σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν
wikipedia

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε σήμερα πως οι αρχές ανακάλυψαν σχέσεις ανάμεσα σε μια «τρομοκρατική οργάνωση» και αξιωματούχους εκλογικών τμημάτων στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες κέρδισε η αντιπολίτευση.

Οι δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου σημαδεύτηκαν από μια θεαματική οπισθοχώρηση του κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ισλαμοσυντηρητικού AKP, που έχασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Αρνούμενο να παραδεχθεί την ήττα του στην Κωνσταντινούπολη, το AKP πολλαπλασίασε τις προσπάθειες για ακύρωση της ψηφοφορίας, καταθέτοντας αγωγές και προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη η οποία ξεκίνησε πολλές έρευνες αυτή την εβδομάδα και ανέκρινε περισσότερους από 100 αξιωματούχους εκλογικών τμημάτων και δικαστικούς αντιπροσώπους.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι Τούρκοι ερευνητές ανακάλυψαν πως 43 από αυτούς είχαν επαφές με το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνείται κάθε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, και δηλώνει πως είναι επικεφαλής ενός ειρηνικού δικτύου σχολείων και ΜΚΟ. Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το κίνημά του «τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με το Anadolu, 41 από τους «υπόπτους» είχαν κατά το παρελθόν λογαριασμό στην Bank Asya, μια τράπεζα που συνδέεται με το κίνημα του Γκιουλέν και η οποία έχασε την άδειά της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι δύο άλλοι κατηγορούνται ότι είχαν χρησιμοποιήσει μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) αναμένεται να συνέλθει από αύριο Δευτέρα προκειμένου να αποφανθεί για ένα αίτημα του κόμματος του Ερντογάν που ζητά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Χθες Σάββατο, ο Ερντογάν κάλεσε το YSK να οργανώσει νέα ψηφοφορία, καταγγέλλοντας «παρατυπίες και παραβάσεις».

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής στην Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου, χαρακτήρισε σήμερα «γελοίες» τις κατηγορίες του AKP για παρατυπίες.

«Τι κωμωδία και αυτή! (…) Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Το αποτέλεσμα είναι σαφές και καθαρό. Το YSK θα λάβει τη σωστή απόφαση, για τη δημοκρατία και για τη χώρα», δήλωσε ο Ιμάμογλου στη διάρκεια μιας συνάντησης με υποστηρικτές του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ