ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Νεκροί τρεις επικίνδυνοι τζιχαντιστές που ευθύνονται για δεκάδες θανάτους

Τυνησία: Νεκροί τρεις επικίνδυνοι τζιχαντιστές που ευθύνονται για δεκάδες θανάτους
ASSOCIATED PRESS/ File

Τρεις άνδρες που πιστεύεται πως ανήκαν σε οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στην κεντρική Τυνησία, ανακοίνωσε την Κυριακή (5/5) το υπουργείο Εσωτερικών στην Τύνιδα.

Τρία όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικά και δύο γιλέκα του είδους που χρησιμοποιούν οι βομβιστές-καμικάζι κατασχέθηκαν στην επιχείρηση που διεξήγαγαν οι δυνάμεις ασφαλείας στη Σίντι Μπουζίντ, κατά την ίδια πηγή.

«Τρεις από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες της οργάνωσης Τζουντ αλ Χιλάφα ("Στρατιώτες του Χαλιφάτου"), η οποία συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση Νταές (ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), εξαλείφθηκαν (προχθές Σάββατο) περί τις 22:30 στην Σίντι Αλί Μπιν Ουν, στην περιφέρεια Σίντι Μπουζίντ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας.

Οι τρεις άνδρες κατονομάστηκαν ως Μοντάσαρ μπιν Χράιεφ Γοζλάνι, 31 ετών, Χάτεμ μπιν Έιντ Μπασντούρι, 40 ετών, και Μοχάμεντ μπιν Ιμπραχίμ Μπασντούρι, 35 ετών.

Οι δύο τελευταίοι ενέχονταν σε επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας από το 2014 ως το 2016, ανέφερε το υπουργείο.

Είχαν συμμετάσχει κυρίως σε μια επίθεση τον Ιούλιο του 2014 στην οποία σκοτώθηκαν 15 στρατιωτικοί, στο όρος Σαάμπι, στην περιφέρεια Κασερίν, που παραμένει κρησφύγετο εξτρεμιστών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Γοζλάνι φέρεται να είχε πάρει μέρος σε επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν ένας στρατιώτης το 2016 και ένας άμαχος το 2018 στην Κασερίν και να είχε τοποθετήσει νάρκες με στόχο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στο όρος Σαάμπι, κατά την ίδια πηγή.

Στα τέλη Μαρτίου, οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν τρεις τζιχαντιστές της Τζουντ αλ Χιλάφα που εμπλέκονταν σε πολλούς φόνους κατοίκων της Κασερίν.

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις διεξάγονται συχνά από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ορεινές περιοχές που γειτονεύουν με την Αλγερία, όπου κρύβονται τζιχαντιστές.

Η Τυνησία ήλθε αντιμέτωπη μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 με κλιμάκωση της δράσης τζιχαντιστικών οργανώσεων, στις οποίες επιρρίπτονται ευθύνες για δεκάδες θανάτους αστυνομικών, στρατιωτικών, αμάχων και ξένων τουριστών. Μολονότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, η χώρα παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά την επίθεση καμικάζι εναντίον της προεδρικής φρουράς (12 νεκροί) τον Νοέμβριο του 2015.