ΚΟΣΜΟΣ

Ταγιάνι σε Τουρκία: Τερματίστε τις παράνομες επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ταγιάνι σε Τουρκία: Τερματίστε τις παράνομες επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
AP Photo/Jean-Francois Badias

Τη βαθιά του ανησυχία για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Στο μήνυμά του, ο κ. Ταγιάνι κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να παύσουν τις παράνομες πράξεις, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναλυτικά αναφέρει: «Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας περί εξορύξεων στην ανοικτή θάλασσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο παύοντας παράνομες πράξεις και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη από την ΑΟΖ της Κύπρου.

«Από την άποψη αυτή, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου», σημειώνει.

«Η πρόθεση της Τουρκίας να διεισδύσει στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ξεκαθαρίζει ο Αντόνιο Ταγιάνι. «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της».

«Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνω την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου. Στεκόμαστε πλάι στην Κύπρο για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά της που υποστηρίζονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ