ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δεκάδες νεκροί κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων

Συρία: Δεκάδες νεκροί κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων
AP Photo/Felipe Dana

Τουλάχιστον 43 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τζιχαντιστών τη Δευτέρα στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους έχουν εντείνει τα πλήγματα που καταφέρουν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μια ΜΚΟ.

Επίσης στη βορειοδυτική Συρία, ρωσική στρατιωτική βάση έγινε στόχος επίθεσης με ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τομέα που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, αλλά η επίθεση αποκρούστηκε και δεν υπήρξαν ούτε θύματα, ούτε ζημιές, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Στην επαρχία Ιντλίμπ και τις περιοχές που γειτονεύουν με αυτή, ειδικά στην επαρχία Χάμα, κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία), που έχουν εδραιώσει την κυριαρχία τους.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος «προωθήθηκαν προς την κατεύθυνση ενός χωριού κι ενός λόφου που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χάμας» με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν «σφοδρές μάχες» με μέλη της ΧΤΣ και ακόμη μιας οργάνωσης τζιχαντιστών που έχουν συμμαχήσει μαζί τους, του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν (ΙΚΤ), ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, 21 τζιχαντιστές και 22 μέλη των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης σκοτώθηκαν, ενώ οι εχθροπραξίες βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη.

Στη Δαμασκό, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για «εντατικές επιχειρήσεις» του στρατού εναντίον θέσεων «τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Χάμα και στην Ιντλίμπ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκαν επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και πλήγματα του συριακού πυροβολικού στην επαρχία Ιντλίμπ, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον πέντε νοσοκομεία και ένα ιατρικό κέντρο έχουν υποστεί πλήγματα τις τελευταίες ημέρες από τους βομβαρδισμούς. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, η ΜΚΟ επέρριψε την ευθύνη στη Μόσχα.

Εξάλλου η ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ, στη επαρχία Λατάκια, όχι μακριά από την Ιντλίμπ, έγινε τη Δευτέρα στόχος βομβαρδισμού με «συνολικά 36 ρουκέτες» από τομέα ελεγχόμενο από τη ΧΤΣ, πάντως οι ρουκέτες «αποκρούστηκαν από τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ