ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Β. Κορέα: Εν αναμονή «σημαντικής ανακοίνωσης» από την Πιονγιάνγκ

Σεισμός Β. Κορέα: Εν αναμονή «σημαντικής ανακοίνωσης» από την Πιονγιάνγκ
Liu Xingzhe/ChinaFotoPress via Getty Images/Ideal Images

Η Βόρεια Κορέα αναμένεται να προβεί σε «σημαντική ανακοίνωση», σχετικά με τον σεισμό μεγέθους 5,1R που σημειώθηκε κοντά σε περιοχή πυρηνικών δοκιμών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap.

Η ανακοίνωση θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Κορέας (05.30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το πρακτορείο Yonhap.

«Υποψιαζόμαστε έναν τεχνητό σεισμό και αναλύουμε την κλίμακα και το επίκεντρο του σεισμού με το ινστιτούτο πόρων γεωλογίας και ορυκτών της Νότιας Κορέας», δήλωσε αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κορέας στο Reuters.

Ο ανώτατος εκπρόσωπος Tύπου της Ιαπωνίας ανέφερε ότι ο σεισμός μπορεί να προκλήθηκε από πυρηνική δοκιμή, βάσει προηγούμενης εμπειρίας.

Ο σεισμός, που καταγράφηκε από σεισμογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Νότια Κορέα και την Κίνα, σημειώθηκε κοντά σε μια περιοχή γνωστή για πυρηνικές δοκιμές στη Βόρεια Κορέα.

Αμερικανός αξιωματούχος στο Πεντάγωνο, μιλώντας ανώνυμα, τόνισε ότι «ιερευνούμε τις πληροφορίες ότι έγινε πιθανό σεισμικό συμβάν κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ