ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η βόμβα υδρογόνου είναι πιο επικίνδυνη από την ατομική

Γιατί η βόμβα υδρογόνου είναι πιο επικίνδυνη από την ατομική
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υπογράφει την έγκριση της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση REUTERS/Yonhap

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι έκανε επιτυχώς την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, μια κίνηση που καταδικάστηκε από όλο τον κόσμο. 

Τον Δεκέμβριο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αφήσει να εννοηθεί πως το πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος του έχει κατασκευάσει μια βόμβα υδρογόνου, γεγονός που αποτελεί μεγάλο βήμα για τις εξοπλιστικές δυνατότητες της χώρας. Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη κάνει τρεις πυρηνικές δοκιμές.

Η βόμβα υδρογόνου είναι πολύ ισχυρότερη από την ατομική

Η ενέργεια που απελευθερώνεται από μια βόμβα υδρογόνου είναι αρκετές κλίμακες ισχυρότερη σε σχέση με την ατομική. Οι βόμβες υδρογόνου μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις με μια έκρηξη.

Μια βόμβα υδρογόνου αντλεί την ενέργειά της από την σύντηξη ατόμων. Μια ατομική βόμβα αντλεί την ενέργειά της από τη σχάση.
Η πυρηνική σύντηξη και η πυρηνική σχάση είναι διαφορετικοί τύποι αντιδράσεων που απελευθερώνουν ενέργεια. Στη σχάση, ένα άτομο - σωματίδια που βρίσκονται μέσα στον πυρήνα - χωρίζεται σε δύο ή περισσότερα μικρότερα, ελαφρύτερα άτομα.
Η σύντηξη, αντίθετα, συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα άτομα συντήκονται μαζί, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο, βαρύτερο άτομο.

Η απαιτούμενη θερμοκρασία σε μία συσκευή για να παραχθεί μια σύντηξη προϋποθέτει ότι εντός της συσκευής, ενεργοποιείται πρώτα μια σχάση.

Οι βόμβες υδρογόνου χρησιμοποιούν την σύντηξη των ατόμων υδρογόνου, εξ ου και το όνομά τους.

Είναι πιο εύκολη η κατασκευή βομβών υδρογόνου σε μικρό μέγεθος, έτσι μπορούν να τοποθετηθούν σε πυραύλους.

Οι βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι ήταν ατομικές και μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες υδρογόνου σε πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ