ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη μέλος των Pussy Riot στη Μόσχα

Συνελήφθη μέλος των Pussy Riot στη Μόσχα
Associated Press/ File photo

Η αστυνομία στη Μόσχα συνέλαβε την Βερόνικα Νικούλσινα μέλος του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot και τέσσερις φίλους της. Η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμα στο οποίο βρισκόταν η ακτιβίστρια, με την πρόφαση ότι ήθελε να ελέγξει για κάποια «ομάδα νεολαίας που προκάλεσε ζημιά σε κάποια κρατική περιουσία». Για το περιστατικό ενημέρωσε την ιστοσελίδα mediazon, ο πρώην σύζυγός της Πιότρ Βερζίλοφ.

Στην Νικούλσινα υπέβαλαν ερωτήσει για το συμβάν αστυνομικοί με πολιτικά. Συνολικά στο διαμέρισμα μπήκαν δέκα αστυνομικοί, οι οποίοι εν συνεχεία οδήγησαν την ακτιβίστρια και τους φίλους της στο αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Τβερσκάγια.

Στις 16 Απριλίου η Νικούλσινα είχε συλληφθεί στην Μόσχα μαζί με τους διευθυντές του θεάτρου «Τέατρο σε πακέτο» Αλεξέι Γιερσόφ και Μαξίμ Καρναούχοβ. Η σύλληψη τους έγινε ενώ πήγαιναν να παρακολουθήσουν την απονομή των βραβείων «Χρυσή μάσκα» στο Θέατρο Μπαλσόι, έχοντας επίσημη πρόσκληση για να παραστούν στην τελετή αυτήν. Η Νικούλσινα, ο Γιερσόφ και ο Καρναούχοφ ήταν υποψήφιοι στην κατηγορία «πειραματικό θέατρο» για την παράσταση Poe.Tri

Στις 15 Ιουλίου 2018 η Νικούλσινα και άλλα μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, η Όλγα Παχτουσόβα, Όλγα Κουράτσεβα και Πιότρ Βερζίλοφ έχοντας φορέσει στολή αστυνομικού, εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου «Λουζνικί» της Μόσχας κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλου ποδοσφαίρου. Προέβησαν σ' αυτήν την ενέργεια για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές διώξεις και την αυθαιρεσία της αστυνομίας. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας διακόπηκε για ενάμιση λεπτό, ενώ στο θεωρείο των επισήμων εκείνη την ώρα ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για την ενέργειά τους αυτή την οποία ονόμασαν «Ο αστυνομικός μπαίνει στο παιγνίδι» και οι τέσσερις τους καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 ημερών. Αργότερα η ακτιβίστρια Τολοκονίκοβα, όταν ο πρώην σύζυγος της Πιότρ Βερζίλοφ είχε υποστεί μιας βαριάς μορφής δηλητηρίαση, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η δηλητηρίαση αυτή να ήταν η εκδίκηση για την ενέργειά τους στο γήπεδο κατά την διάρκεια του Μουντιάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ