ΚΟΣΜΟΣ

Στη Ρωσία με γεμάτη ατζέντα ο Πομπέο

Στη Ρωσία με γεμάτη ατζέντα ο Πομπέο
Mandel Ngan/Pool photo via AP

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί τη Ρωσία στο διάστημα 12-14 Μαΐου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση του.

«Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο θα επισκεφθεί το Σότσι της Ρωσίας στις 14 Μαΐου και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους οποίους θα συζητήσει το πλήρες φάσμα των διμερών και πολυμερών προκλήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, επισημαίνεται ότι στις 13 Μαΐου ο Πομπέο θα συναντηθεί στη Μόσχα με στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας, Αμερικανούς επιχειρηματίες και Αμερικανούς φοιτητές, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προχθές, Τετάρτη, ο Λαβρόφ θα συζητήσει με τον Πομπέο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Ρωσία τις διμερείς σχέσεις, καθώς και την κατάσταση στη Βενεζουέλα, τη Συρία και την Ουκρανία.

Η συμφωνία για την συνάντηση στο Σότσι επιτεύχθηκε στις συνομιλίες που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις 6 Μαΐου στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας στο περιθώριο της διάσκεψη του Αρκτικού Συμβουλίου. Ο Λαβρόφ τότε εξέφρασε την άποψη ότι ο ίδιος μαζί με τον Πομπέο κατάφεραν να κάνουν ένα καλό βήμα για να προωθήσουν τον διάλογο που είχαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ στις 3 Μαΐου, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ