ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Total και ENI επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ

Κύπρος: Total και ENI επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ
AP Photo/Petros Karadjias

Η γαλλική εταιρεία Total και η ιταλική ΕΝΙ επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να συνεργαστούν και στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite, που επικαλείται κυβερνητική πηγή της Κύπρου, οι εταιρείες πετρελαίου Total και Eni ετοιμάζονται να διευρύνουν περισσότερο την παρουσία τους στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η συνεργασία αυτή δεν αφορά μόνο το τεμάχιο 7, αλλά θα επεκταθεί σε περισσότερα οικόπεδα.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για χορήγηση Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 7, οι εταιρείες που υπέδειξαν ενδιαφέρον ήταν η κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V. / Eni Cyprus Limited.

Αναμφίβολα, μια τέτοια εξέλιξη στέλνει το μήνυμα πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα συνεχίσει απρόσκοπτα το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Παράλληλα, οι εταιρείες κολοσσοί δεν φαίνεται να πτοούνται από την τούρκικη προκλητικότητα και δεν δείχνουν διατεθειμένες να υπαναχωρήσουν από τα γεωτρητικά τους σχέδια.

Την ίδια ώρα, πηγές από την κυπριακή προεδρία εκφράζουν την ικανοποίησή τους, από την υποστήριξη που επέδειξαν στο Άτυπο Συμβούλιο της Ευρώπης οι ευρωπαίοι ηγέτες, για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί του φυσικούς της πόρους.

Αναφορικά με τη διμερή συνάντηση που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη στο περιθώριο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή επικεντρώθηκε σε πτυχές της προωθούμενης συνεργασίας με την γαλλική πλευρά, στο πλαίσιο της PESCO.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της και δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι ουδείς μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη δύναμη διεθνών ενεργειακών εταιρειών. Κάλεσε τη Λευκωσία να κοιτάξει την ιστορία και να συνειδητοποιήσει πως ένας τόσο μεγάλος λαός όπως οι Τούρκοι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ