ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τον Πορθητή η Άγκυρα στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο Γιαβούζ

Μετά τον Πορθητή η Άγκυρα στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο Γιαβούζ
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Την αποστολή του γεωτρύπανου Γιαβούζ -μετά τον «Πορθητή»- στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, συνεχίζοντας το «μπαράζ» των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε πως το τελευταίο διάστημα σχεδόν όλες οι χώρες έχουν μπει σε μια διαδικασία αυξανόμενων ερευνών. Την ίδια ώρα, ανεβάζοντας τους τόνους, δήλωσε πως η «Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός».

«Η Τουρκία ακολουθώντας ένα διαφορετικό δρόμο πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ξεκινήσαμε την δική μας διαδικασία γεωτρήσεων με δικά μας πλοία, δικούς μας μηχανικούς, δικούς μας ειδικούς, με ομάδα αποτελεσματικών ανθρώπων μας. Και η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός. Έχουμε χωρικά ύδατα εκεί. Έχει και η ‘τδβκ’ χωρικά ύδατα, υπάρχει ένα ‘κράτος’ εκεί. Η Τουρκία έχει επιδείξει ισχυρή βούληση για την βόρειο Κύπρο. Πρέπει να δώσουμε αυτό τον αγώνα στα δικά μας χωρικά ύδατα μέχρι τέλους. Ο Πορθητής μας έχει κινητοποιηθεί, αυτές τις μέρες θα κινητοποιηθεί και το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ» είπε ο Αλμπαϊράκ, και συνέχισε:

«Βασιζόμενος στις επιστημονικές πραγματικότητες το λέω πολύ καθαρά, στην Τουρκία του 2020 θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ειδικά στις έρευνες σε θάλασσα και ξηρά. Θέλω αυτό να το γνωρίζουν τα 82 εκατομμύρια πολίτες μας. Η Τουρκία έκανε πολύ σωστά βήματα, γιατί ενοχλείστε; Η εμπειρία της τουρκικής κοινότητας την οδήγησε σε πολύ καλύτερο επίπεδο αντίληψης. Είναι σημαντικό να κερδηθεί η φιλία της Τουρκίας. Η ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία. Είναι απαράδεκτο να μας κάνουν υποδείξεις».

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν η Τουρκία θα έρθει σε επαφή με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως τα τελευταία 17 χρόνια η Τουρκία ακολούθησε ανεξάρτητη πολιτική και είχε αυτή την επικοινωνία.

«Σήμερα στην διαδικασία της Μέσης Ανατολής εμείς έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βρισκόμαστε σε μια κατάσταση win-win με όλους τους ενδιαφερόμενους. Καμιά ενεργειακή επένδυση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λειτουργική» ισχυρίστηκε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ