ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Ναι στη Σένγκεν, αλλά με μεγαλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών

Μέρκελ: Ναι στη Σένγκεν, αλλά με μεγαλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών
REUTERS/Michaela Rehle

Η ζώνη Σένγκεν φαίνεται πως δε θα είναι για πολύ καιρό όπως την ξέραμε.

Μιλώντας σε γερμανούς δημοσιογράφους στη Βαυαρία η Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ αποκάλυψε πως επιθυμεί τη διατήρηση της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών , ταυτόχρονα όμως με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Είναι σαφές άρα πως για την γερμανική κυβέρνηση τα δύο θέματα συνδέονται, καθώς αν τελικά οι προσφυγικές ροές δεν ελεγχθούν, αυτό θα σημάνει επιπλέον μέτρα ασφαλείας στα ευρωπαϊκά κράτη.

Άλλωστε οι τελευταίες εξελίξεις σε Σουηδία και Δανία που αύξησαν τους συνοριακούς ελέγχους τους ήδη δίνουν μια πρώτη γεύση προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειωτέον, πως η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά και οι συνεργάτες της στην κυβέρνηση, έχουν αναφερθεί στην ανάγκη λειτουργίας των Hotspots στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην Τουρκία, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και να περιοριστεί η ροή των προσφύγων, αλλά και να αυξηθεί το επίπεδο ασφαλείας, μέσω της ταυτοποίησης και αναγνώρισης όσων εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μέσα στο 2015 περίπου 476.000 μετανάστες έκαναν αίτηση ασύλου στην Γερμανία , ενώ αναμένονται άλλες 600.000 αιτήσεις όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Σημαντικό να ειπωθεί πως η Μέρκελ πιέζεται σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας , οι οποίοι την έχουν επικρίνει για την πολιτική της στο προσφυγικό και έχουν απαιτήσει ένα όριο 200.000 μεταναστών το χρόνο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ