ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο το «σκληρό, αλλά σεβαστό» Όρμπαν

Ο Τραμπ υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο το «σκληρό, αλλά σεβαστό» Όρμπαν

Ένας "σκληρός" αλλά "αξιοσέβαστος" πολιτικός είναι για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Ουάσινγκτον η επίσκεψή του, αφού ο εθνικιστής, υπερσυντηρητικός Ούγγρος ηγέτης κατηγορείται ότι υπονομεύει τη δημοκρατία στη χώρα του.

"Κάνατε καλή δουλειά και εγγυηθήκατε την ασφάλεια της χώρας σας", του είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην αρχή της συνάντησής του στο Οβάλ Γραφείο.

"Είναι ένας σκληρός άνδρας" αλλά "σεβαστός (...) παντού στην Ευρώπη", πρόσθεσε ο Τραμπ, μολονότι ο Όρμπαν, γνωστός για τις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις του και την κριτική του στις "φιλελεύθερες" δημοκρατίες, εκνεύρισε ακόμα και τη δική του πολιτική οικογένεια, σε σημείο που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέστειλε το Μάρτιο τη συμμετοχή του κόμματός του, του Fidesz, στους κόλπους του.

Ο Βίκτορ Όρμπαν "είναι προφανώς κάπως αμφιλεγόμενος όπως κι εγώ όμως αυτό δεν είναι σοβαρό", συνέχισε ο Τραμπ, επαινώντας τον για τη στάση που τήρησε στο μεταναστευτικό. "Κάνατε το σωστό για τη μετανάστευση, όπως λένε πολλοί", διαβεβαίωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι τα "φρικτά" προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη οφείλονται στις "διαφορετικές" επιλογές που έκαναν άλλοι ηγέτες – υπονοώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία το 2015 άφησε ανοιχτά τα σύνορα για τους Σύρους πρόσφυγες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ