ΚΟΣΜΟΣ

Άμεση δίκη για τους βανδαλισμούς στην Τεχεράνη επιθυμεί ο Ροχανί

Άμεση δίκη για τους βανδαλισμούς στην Τεχεράνη επιθυμεί ο Ροχανί
Παρά την αδιαμφισβήτητη ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, ο Ροχανί ζήτησε την άμεση τιμωρία όσων εμπλέκονται στην επίθεση κατά της πρεσβείας της Σ. Αραβίας στην Τεχεράνη. REUTERS / TIMA

Να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά η δίκη των 50 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, ζήτησε από τον επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στη χώρα, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Η επιστολή του Ροχανί απευθύνεται στον Αγιατολάχ Σαντέγ Λαριτζανί και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, σε μια περίοδο που οι σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία διέρχονται κρίση, εξαιτίας της εκτέλεσης του Σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου, Νιμρ αλ-Νιμρ.

Ο Ροχανί ζητά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υποθέσεις των προσώπων που κατηγορούνται ότι πυρπόλησαν την πρεσβεία και εκείνων που συνελήφθησαν για παρόμοιες επιθέσεις στο γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην πόλη Μασχάντ, να εξεταστούν γρήγορα και να μην παραπεμφθούν στις καλένδες.

«Μια και καλή, αυτού του είδους οι επιθέσεις εναντίον της ασφάλειας της χώρας, που συνιστούν προσβολή για την εξουσία, θα πρέπει να αποτρέπονται και να τιμωρηθούν εκείνοι που τις διέπραξαν καθώς και εκείνοι που έδωσαν τις εντολές», τονίζει στην επιστολή του ο Ροχανί.

Ο Ιρανός πρόεδρος καταδίκασε την Κυριακή τα βίαια επεισόδια, όμως, η στάση του και οι συλλήψεις των υπόπτων δεν έπεισαν τη Σαουδική Αραβία, η οποία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Τεχεράνη την ίδια ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ