ΚΟΣΜΟΣ

«Τριγμοί» στην τουρκική οικονομία: Υπό απειλή τράπεζες, αποθεματικά & προϋπολογισμός

«Τριγμοί» στην τουρκική οικονομία: Υπό απειλή τράπεζες, αποθεματικά & προϋπολογισμός
(Presidential Press Service via AP, Pool)

Διεθνείς πιέσεις για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αμερικανικές προειδοποιήσεις για την αγορά των ρωσικών S-400 και «τρικυμία» στα οικονομικά: στη «μέγγενη» βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εκτός από τα «μέτωπα» που έχει ανοίξει στην εξωτερική πολιτική πρέπει να αντιμετωπίσει και προβλήματα που έχουν αναδυθεί σε τράπεζες αλλά και στον προϋπολογισμό της χώρας.

Με τα συναλλαγματικά αποθεματικά να κάνουν νέο αρνητικό ρεκόρ το 2019, όπως δείχνουν νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα, o οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε προειδοποιήσεις για τις οικονομικές αδυναμίες της χώρας.

Όπως υπογράμμισε ο οίκος αξιολόγησης, τα συναλλαγματικά αποθεματικά είναι «αρκετά χαμηλά», κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει «μικρές δυνατότητες αντίδρασης» σε περίπτωση κάποιας συναλλαγματικής αδυναμίας.

Μάλιστα, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τα συναλλαγματικά αποθεματικά για να επέμβει άμεσα ώστε να βοηθήσει την «άρρωστη» τουρκική λίρα. Οι υποψίες αυτές, τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να σχολιάσει, έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους επενδυτές και, όπως φαίνεται, πιέζουν ακόμη περισσότερο την τουρκική λίρα.

Την ίδια ώρα, οι αγορές ανησύχησαν και από την ανακοίνωση για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, μετά από τη νίκη του Εκρέμ Ιμαμόγλου.

Διαφωνία τουρκικών τραπεζών με επίδοξους επενδυτές

Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι τουρκικές τράπεζες δεν κατάφεραν να βρουν κανένα κοινό σημείο με επίδοξους επενδυτές, μετά από μια πρώτη συνάντηση που είχαν με στόχο να ξεφορτωθούν ορισμένα «κόκκινα» δάνεια.

Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg εξηγεί ότι η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα «ναυάγησε», με τους συμμετέχοντες να αδυνατούν ακόμη και να συμφωνήσουν στο ποια δάνεια θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν τι συζητήθηκε, το μέλλον των διαπραγματεύσεων αυτών είναι μάλλον… θολό, παρότι πρόκειται για ένα μέτρο που η ίδια η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει ώστε να πάρει «ανάσα» το οικονομικό σύστημα της χώρας.

Κάποιοι, μιλώντας στο πρακτορείο, αμφισβήτησαν μάλιστα το εάν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Reuters: Το τουρκικό ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να κάνει «ριφιφί» 6,6 δισ. δολαρίων στην κεντρική τράπεζα

Χτεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ανέφερε πως το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να μεταφέρει 6,6 δισ. από τα ταμεία της κεντρικής τράπεζας στα δικά του, ώστε να καλύψει το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμα.

Η εν λόγω εξέλιξη, αφενός αναδεικνύει πως υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό, και αφετέρου υπονομεύει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νομοσχέδιο που αναμένεται να πάει σύντομα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα ρυθμίζει τη μεταφορά των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας στα κρατικά ταμεία.

Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στα «νόμιμα αποθεματικά» -και όχι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Πρόκειται για πόρους που προέρχονται από τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας τους οποίους πρέπει να τοποθετεί σε ειδικό λογαριασμό και να χρησιμοποιεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

«Δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση όπου έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά (από την κυβέρνηση) τα νόμιμα αποθεματικά. Η μέθοδος προτάθηκε ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω επιδείνωση του προϋπολογισμού» δήλωσε πηγή στο πρακτορείο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ