ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ηχηρό «όχι» των Σοσιαλιστών στον Ραχόι

Νέο ηχηρό «όχι» των Σοσιαλιστών στον Ραχόι
O ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE), Πέδρο Σάντσεζ REUTERS/Heino Kalis

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες του Μαριάνο Ραχόι να βρει συμμάχους ώστε να παραμείνει στην εξουσία.

Ο ισπανός υπηρεσιακός, πλέον, πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, την περασμένη Τρίτη, δήλωσε πως θα επιχειρήσει να έρθει σε συμφωνία με τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos ώστε να εξασφαλίσει νέα θητεία ως επικεφαλής μιας σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού που θα φέρει εις πέρας την οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές απάντησαν εκ νέου με ένα ηχηρό «όχι». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Χερνάντο, απάντησε στον Ραχόι «σταμάτα να μιλάς για μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές. Το όχι είναι όχι».

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι Σοσιαλιστές και το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με βάση τις οποίες ο ισπανικός λαός έκανε τις επιλογές του, κι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία.

«Δεν θα υπάρξει κανένας συνασπισμός, ούτε μικρός, ούτε μεγάλος,» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Σε συνέντευξη του στο Cope Radio, την Τρίτη, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, είπε ότι μια συμμαχία που μπορεί να υποστηριχθεί από περισσότερους από 200 βουλευτές από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos, θα καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αναθεώρησης του Συντάγματος, εάν αυτό είναι απαραίτητο .

«Μπορούμε να επιλύσουμε πολλά προβλήματα μακροπρόθεσμα. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία,» είπε ο Ραχόι.

Την ίδια στιγμή ο Ραχόι προειδοποίησε τους Σοσιαλιστές πως αν συνεργαστούν με τους Podemos και τους εθνικιστές, θα ήταν «επιζήμιο για τα συμφέροντα της Ισπανίας.»

Το μεγαλύτερο αγκάθι για την συνεργασία των Σοσιαλιστών με τους Podemos, που ήρθαν τρίτοι στην εκλογική αναμέτρηση, είναι το αίτημα τους για διενέργεια δημοψηφίσματος στην Καταλονία, στο οποίο αντιτίθενται τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και οι Σοσιαλιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ