ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει η διαδικασία για άρση της ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας, Γκρούεφσκι

Αρχίζει η διαδικασία για άρση της ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας, Γκρούεφσκι
AP

Αρχίζουν οι διαδικασίες για την ανάκληση της βουλευτικής ασυλίας του πρωην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για θέματα βουλευτικής Εντολής και Ασυλίας ότι ο βουλευτής και πρώην Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι απουσιάζει αδικαιολόγητα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και συνεπώς πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση συνεδρίασης με θέμα την ανάκληση της βουλευτικής του ιδιότητας.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, το οποίο επικαλείται πηγές εντός του Κοινοβουλίου, θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση επί του θέματος την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με το άρθρο 59 του Κανονισμού της Βουλής, μετά τη γνωστοποίηση του θέματος από τον Πρόεδρο της Βουλής, η Επιτροπή υποχρεούται εντός 15 ημερών να υποβάλει στο Κοινοβούλιο πρόταση ανάκλησης της βουλευτικής εντολής. Στη συνέχεια η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα συζητήσει επί της πρότασης και είτε θα λάβει απόφαση περί ανάκλησης είτε θα αποφανθεί ότι το αίτημα στερείται νομικής βάσης. Για την υιοθέτηση του εν λόγω αιτήματος απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές επί συνόλου 120).

Ο βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, οποίος έχει καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης δύο ετών για υπόθεση διαφθοράς και συγκεκριμένα για την αγορά πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος Mercedes από το δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας και θεωρείται επίσης ύποπτος για τη διοργάνωση των αιματηρών γεγονότων στο Κοινοβούλιο της χώρας τον Απρίλιο του 2017, διέφυγε πέρυσι στην Ουγγαρία όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.

Την ίδια ώρα, η πορτογαλική Βουλή ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με τις θετικές ψήφους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης PSD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) και CDS-PP (Κοινωνικό Δημοκρατικό Κέντρο). Το Μέτωπο της Αριστεράς (Μπλόκο), το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας και το Οικολογικό Κόμμα των Πρασίνων (PEV) καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ