ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες βιασμοί «στοιχειώνουν» μία κοινότητα που αποφεύγει τον 21ο αιώνα

Εκατοντάδες βιασμοί «στοιχειώνουν» μία κοινότητα που αποφεύγει τον 21ο αιώνα
AP Photo

Το 2009 η κοινότητα των Mενονιτών της Βολιβίας – μία θρησκευτική αίρεση – συνταράχτηκε από τους βιασμούς εκατοντάδων μελών της. Μία ομάδα ανδρών συνελήφθη καθώς νάρκωνε οικογένειες μέσα στα σπίτια τους και κακοποιούσε σεξουαλικά τις γυναίκες. Οι δράστες καταδικάστηκαν για τους βιασμούς 151 γυναικών και παιδιών, ενώ θεωρείται πως τα θύματά τους υπερβαίνουν τα 200.

Η κοινότητα των Mενονιτών ζει απομονωμένη και μακριά από τις σύγχρονες ανέσεις. Τα μέλη της απαγορεύεται να πίνουν αλκοόλ, να ακούνε μουσική και να οδηγούν. Όποιος παραβεί τους αυστηρούς κανόνες, κινδυνεύει να εκδιωχθεί από τους τοπικούς άρχοντες.

Πριν από 10 χρόνια η ήρεμη ζωή της κοινότητας διαταράχτηκε όταν ορισμένοι κάτοικοι άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για τα παράξενα περιστατικά που βίωναν. Γυναίκες ξυπνούσαν χωρίς τα εσώρουχα τους, γεμάτες αίματα, χωρίς να θυμούνται τίποτα.

Κανείς δεν μιλούσε για αυτό το ευαίσθητο θέμα παρότι το θύματα είχαν ξεκάθαρα σημάδια βιασμού. Και ήταν πολλοί όσοι πίστευαν πως κάτι σατανικό συνέβαινε στο χωριό.

Η ντροπή, ο τρόπος ζωής και οι αυστηροί κανόνες απαγόρευαν – εμμέσως – στις οικογένειες να αναφερθούν στο θέμα, το οποίο διογκωνόταν.

«Τη νύχτα ακούγαμε τα σκυλιά να γαβγίζουν αλλά όταν έβγαινα έξω, δεν έβλεπα κανέναν», είπε στο BBC ένας κάτοικος της περιοχής, που είχε δύο κόρες στην εφηβεία το 2009. «Το πρωί δεν μπορούσαμε να σηκωθούμε γιατί αισθανόμασταν ότι μας είχαν ναρκώσει. Δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε... Δεν γνωρίζαμε τι είχε συμβεί, αλλά ξέραμε ότι κάτι είχε συμβεί», θυμήθηκε.

Οι δράστες είχαν μπει στο σπίτι της οικογένειας και είχαν βιάσει τις κόρες του μάρτυρα, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια.

Τελικώς, μερικές γυναίκες βρήκαν το θάρρος και μίλησαν για αυτό που τους συνέβαινε. Οι φωνές γίνονταν ολοένα και περισσότερες και τελικώς συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 151 γυναίκες με την ίδια ιστορία. Εκτιμάται ότι υπάρχουν και άνδρες θύματα, που, όμως, δεν αποκάλυψαν ποτέ ότι έπεσαν και αυτοί θύμα βιασμού.

Ένας από τους βιαστές συνελήφθη μέσα σε ένα σπίτι. Στη συνέχεια έδωσε στις Αρχές τα ονόματα των οκτώ συνεργών του. Όλοι, εκτός από έναν, ήταν Μενονίτες.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι δράστες ψέκαζαν από τα παράθυρα τα υπνοδωμάτια των θυμάτων με μία ουσία που ήταν ιδιαιτέρως γνωστή στην περιοχή. Η ουσία τους νάρκωνε και το πρωί δεν μπορούσαν να θυμηθούν τι τους είχε συμβεί.

Η δίκη για τις υποθέσεις ξεκίνησε το 2011 και επτά από τους δράστες καταδικάστηκαν με 25 χρόνια φυλάκισης. Ο όγδοος καταδικάστηκε σε 12 χρόνια, καθώς, όπως αποδείχθηκε, ήταν αυτό που προμήθευε τη ναρκωτική ουσία. Ο ένατος δραπέτευσε μετά τη σύλληψή του.

Οκτώ χρόνια μετά την καταδικαστική απόφαση, τοπικοί άχρονες ζητούν την απελευθέρωση των δραστών, πράγμα που δοκιμάζει την κοινότητα των Mενονιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ