ΚΟΣΜΟΣ

Έκλεισε φαράγγι γιατί δεν «άντεχε» άλλους επισκέπτες λόγω... Μπίμπερ

Έκλεισε φαράγγι γιατί δεν «άντεχε» άλλους επισκέπτες λόγω... Μπίμπερ
AP Photo/Egill Bjarnason

Μία μεγάλη πινακίδα προειδοποιεί τους οδηγούς ότι το φαράγγι Fjadrargljufur της Ισλανδίας είναι κλειστό για τους επισκέπτες, αλλά οι οδηγοί εξακολουθούν να κατεβαίνουν στο στενό χωματόδρομο. Δασοφύλακας σε ένα οδόφραγμα δίνει εξηγήσεις γιατί κανείς δεν μπορεί να περάσει: Το ευάλωτο τοπίο δεν μπορεί να αντέξει περισσότερους επισκέπτες.

Για την πρωτοφανή εισροή επισκεπτών ευθύνεται ο Καναδός ποπ σταρ, Τζάστιν Μπίμπερ με θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Το μουσικό βίντεο του Μπίμπερ για το τραγούδι «I’ll Show You» γυρίστηκε στο φαράγγι και το είδαν εκατομμύρια θαυμαστές, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αύξηση του αριθμού επισκεπτών στο παρθένο μέχρι τώρα σημείο.

Για να ακολουθήσουν τα βήματα του Τζάστιν Μπίμπερ οι θαυμαστές του δεν αφήνουν τους φράκτες, τις πινακίδες ή τους δασοφύλακες να τους κρατήσουν μακριά.

Οι ανυπόμονοι επισκέπτες προσπαθούν με ευγένεια να πείσουν τη δασοφύλακα Hanna Jοhannsdοttir, να ανοίξει την πύλη. Μερικοί επιχειρούν να τη δωροδοκήσουν, αλλά μάταια.

Η εισροή τουριστών χάρη στον τραγουδιστή είναι μία πτυχή μιας μεγαλύτερης πρόκλησης για την Ισλανδία – η νησιωτική χώρα στο Βόρειο Ατλαντικό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Πέρυσι, 2,3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισλανδία, σε σύγκριση με μόλις 600.000 πριν από οκτώ χρόνια. Η ετήσια αύξηση των επισκεπτών κατά 20% ήταν δυσανάλογη με την υποδομή που απαιτείται για την προστασία του ηφαιστειακού τοπίου της Ισλανδίας, όπου το έδαφος σχηματίζεται αργά και διαβρώνεται γρήγορα.

Ο υπουργός περιβάλλοντος Gudmundur Ingi Gudbrandsson δήλωσε ότι είναι «υπερβολικά απλοϊκό να κατηγορείται για την κατάσταση ο Τζάστιν Μπίμπερ» αλλά, σύμφωνα με το AP παρότρυνε τους διάσημους, με μεγάλη επιρροή επισκέπτες να εξετάζουν τις συνέπειες των ενεργειών τους.

Ο Καναδός σούπερ σταρ έχει τον τρίτο μεγαλύτερο λογαριασμό Twitter με πάνω από 105 εκατομμύρια ακόλουθους, μετά την Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ Κέιτι Πέρι και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σύμφωνα με το friendorfollow.com - και έχει πάνω από 112 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram.

Το viral βίντεο έχει πάνω από 440 εκατομμύρια views στο YouTube από το 2015. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την περιοχή από τότε που κυκλοφόρησε το βίντεο, εκτιμά η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Ισλανδίας, αφήνοντας βαθιά σημάδια στη βλάστησή του. Αφού παραμείνει κλειστή για πέντε εβδομάδες φέτος, αναμένεται να ξανανοίξει αυτό το καλοκαίρι μόνο εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Οι κάτοικοι υποτίμησαν τις δυνατότητες του φαραγγιού ως πόλου έλξης επισκεπτών, επειδή είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με εκείνα που σχηματίστηκαν από τους παγετώνες. Αλλά σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα φαράγγια, είναι εύκολα προσβάσιμο και απαιτεί λιγότερο από ένα χιλιόμετρο πεζοπορίας.

Σκηνές του τελευταίου κύκλου του «Game of Thrones» γυρίστηκαν επίσης στο φαράγγι, στον κοντινό καταρράκτη και στον παγετώνα Svinafells.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ