ΚΟΣΜΟΣ

Το Καλυψώ, το θρυλικό σκάφος του Κουστώ, ξανά στις θάλασσες

GEORGES GOBET

Το Καλυψώ, το θρυλικό ωκεανογραφικό σκάφος του Ζακ-Υβ Κουστώ σαπίζει από το 2007, στο Κονκάρνο της Βρετάνης στη Γαλλία.

Φαίνεται όμως πως σε λίγους μήνες θα είναι ξανά έτοιμο να ταξιδέψει στις θάλασσες του κόσμου και να συνεχίσει αυτό που για περισσότερα από 40 χρόνια έκανε ο Γάλλος εξερευνητής, ωκεανογράφος και συγγραφέας.

«Εργαζόμαστε ώστε να βγάλουμε το πλοίο από το Κονκαρνό σε τρεις μήνες. Ο στόχος μας είναι να το αποκαταστήσουμε πλήρως και να αρμενίζει ξανά για να γίνει ο πρεσβευτής των ωκεανών, όπως το επιθυμούσε ο κυβερνήτης του», ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα Κουστώ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Ίδρυμα για να ξαναγίνει οριστικά αξιόπλοο το Καλυψώ θα χρειαστούν από 12 έως 18 μήνες.

Εκτός από την συνεισφορά του στην επιστήμη της ωκεανογραφίας το Καλυψώ υπήρξε και η βάση από την οποία ο Κουστώ γύριζε ταινίες για τα βάθη των ωκεανών. Το γνωστότερο από τα ντοκιμαντέρ αυτά είναι ο Σιωπηλός κόσμος που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1956.

Τον Ιανουάριο του 1996, ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του Κουστώ, το πλοίο του βυθίστηκε στο λιμάνι της Σιγκαπούρης. Ανασύρθηκε από τη θάλασσα και μεταφέρθηκε αρχικά στη Μασσαλία και κατόπιν, το 2007, στο Κονκαρνό, προκειμένου να συντηρηθεί. Η αποκατάστασή του ωκεανογραφικού ωστόσο καθυστέρησε λόγω της διαμάχης μεταξύ του ναυπηγείου Πιριού —που είχε αναλάβει το έργο— και του Ιδρύματος Κουστώ.

Τον Δεκέμβριο του 2014 γαλλικό δικαστήριο διέταξε το Ίδρυμα να πάρει το πλοίο από το ναυπηγείο πριν από τις 12 Μαρτίου 2015 και να καταβάλει στο Πιριού το ποσό των 300.000 ευρώ. Το Ίδρυμα Κουστώ άφησε τότε να εννοηθεί ότι σχεδίαζε να εκθέσει το Καλυψώ στο Μονακό ενώ το ναυπηγείο απειλούσε ότι θα το πουλούσε σε δημοπρασία.

"Τελικά, το Ίδρυμα Κουστώ κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι γενναιόδωρους μαικήνες", σημειώνεται στον ιστότοπο του Ιδρύματος.

"Όταν επιστρέψει το Καλυψώ στη Μεσόγειο θα πλέει με τις δικές του μηχανές, όπως το επιθυμούσε ο κυβερνήτης Κουστώ",σχολίασε η Φρανσίν Κουστώ, η δεύτερη σύζυγος του εξερευνητή και πρόεδρος σήμερα του Ιδρύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης