ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ βίωσαν τον πιο ζεστό Δεκέμβριο όλων των εποχών

Οι ΗΠΑ βίωσαν τον πιο ζεστό Δεκέμβριο όλων των εποχών
Οι 19 βαθμοί Κελσίου που έδειξαν τα θερμόμετρα το μεσημέρι της 13ης Δεκεμβρίου του 2015 στο Σέντραλ Παρκ συνιστούν ιστορικό υψηλό. Spencer Platt/Getty Images/Ideal Images

Ο θερμότερος Δεκέμβριος που έχει καταγραφεί στα χρονικά ήταν αυτός του 2015 για τις ΗΠΑ, ενώ το 2015 γενικότερα ήταν το δεύτερο κατά σειρά θερμότερο έτος, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την Αμερικανική Υπηρεσία των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπηρεσία αυτή και η NASA θα δημοσιεύσουν την 20ή Ιανουαρίου τις θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου και του έτους 2015 για το σύνολο του πλανήτη και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι η περασμένη χρονιά ήταν η θερμότερη στον πλανήτη μετά το τέλος του 19ου αιώνα, δεδομένου ότι σχεδόν κάθε μήνα ο υδράργυρος έσπαγε και ένα νέο ρεκόρ.

«Ο Δεκέμβριος του 2015 έσπασε το ρεκόρ του θερμότερου μήνα στο ηπειρωτικό τμήμα των ΗΠΑ με την θερμοκρασία των 3,66 βαθμών Κελσίου να σπάει το προηγούμενο ρεκόρ» που χρονολογείται από το 1939 των 3,16 βαθμών Κελσίου, διευκρίνισε η NOAA.

«Ο Δεκέμβριος ήταν ένας αρκετά σπάνιος μήνας», σχολίασε ο Τζέικ Κρόουτς, κλιματολόγος στα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της ΝΟΑΑ.

«Για πρώτη φορά εδώ και 121 έτη αυτός ο μήνας ήταν τόσο ο θερμότερος όσο και με τη μεγαλύτερη υγρασία που έχει καταγραφθεί στα χρονικά», συμπλήρωσε ο Κρόουτς.

Για το σύνολο του 2015, η μέση θερμοκρασία προσδιορίζεται στους 12,4 βαθμούς Κελσίου στις ΗΠΑ, που είναι η δεύτερη κατά σειρά υψηλότερη από το 1880, μετά το 2012, όταν το θερμόμετρο έφθασε κατά μέσο όρο τους 12,94 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ