ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς στην Υεμένη

Δέκα άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς στην Υεμένη
ASSOCIATED PRESS/ File

Δέκα πολίτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή (25/5) σε αεροπορικό βομβαρδισμό της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην επαρχία Τάιζ της νοτιοδυτικής Υεμένης, γνωστοποίησαν αντάρτες και αυτόπτες μάρτυρες.

Αεροσκάφη της συμμαχίας βομβάρδισαν πρατήριο καυσίμων στην Τάιζ, σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Άμπντελ Σαλάμ, εκπρόσωπο τον σιιτών ανταρτών Χούθι. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται παιδιά, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Άλλη μια σφαγή των εισβολέων (σ.σ.: της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ) προστέθηκε στο ιστορικό των εγκλημάτων τους σε βάρος του λαού της Υεμένης», ανέφερε μέσω Twitter.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή, δύο ακόμη άμαχοι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό στο πρατήριο, στην περιοχή Μουαουίγια.

Η κοντινότερη θέση των ανταρτών είναι ένα σημείο ελέγχου σε δρόμο, κατά τις πηγές αυτές.

Δεν είχε γίνει κανένα σχόλιο ως το βράδυ της Παρασκευής από πλευράς της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης κι εναντίον των Χούτι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Οι Χούτι έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σαουδική Αραβία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Υεμένη, μια από τις φτωχότερες χώρες του αραβικού κόσμου, έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από το 2014, όταν οι ζαϊδίτες μειονοτικοί αντάρτες, που ως τότε δρούσαν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, άρχισαν να επελαύνουν προς νότο, καταλαμβάνοντας αχανείς εκτάσεις και εκδιώκοντας την κυβέρνηση από την πρωτεύουσα Σανάα.

Κατά τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα πρόσφατα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι 4.600 από τους τουλάχιστον 7.000 άμαχους που έχει επιβεβαιωθεί πως έχασαν τη ζωή τους στη σύρραξη μετά το 2015 σκοτώθηκαν σε επιθέσεις της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ