ΚΟΣΜΟΣ

Νέα δικαστική απόφαση «μπλοκάρει» τα σχέδια Τραμπ για το τείχος στο Μεξικό

Νέα δικαστική απόφαση «μπλοκάρει» τα σχέδια Τραμπ για το τείχος στο Μεξικό
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Andrew Harnik

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υποχρεούται προσωρινά να μη χρησιμοποιεί κάποια από τα κονδύλια του υπουργείου Αμύνης για την κατασκευή του τείχους με το Μεξικό, αποφάνθηκε την Παρασκευή δικαστής στην Καλιφόρνια, κρίνοντας πως τα χρήματα αυτά δεν έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο συγκεκριμένα για την κατασκευή αυτού του έργου.

Η δικαστική διαταγή παρακωλύει τη χρήση 1 δισ. δολαρίων από το υπουργείο Αμύνης στην Αριζόνα και το Τέξας, από τα 6,7 δισ. δολάρια που η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα διοχετεύσει στην κατασκευή του τείχους.

«Η θέση πως όταν το Κογκρέσο αρνείται το αίτημα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει κονδύλια, η κυβέρνηση παρά ταύτα μπορεί απλά να βρει έναν άλλο τρόπο να ξοδεύσει τα χρήματα αυτά "χωρίς το Κογκρέσο", δεν είναι σύμφωνη προς τη θεμελιώδη διάκριση των εξουσιών που χρονολογείται από τις πρώιμες ημέρες της δημοκρατίας μας», αιτιολογεί στο κείμενο της απόφασής του ο δικαστής Χέιγουντ Γκίλιαμ Τζούνιορ στην Καλιφόρνια.

Σε ξεχωριστή του απόφαση, ο Γκίλιαμ απέρριψε το αίτημα για μία προσωρινή διαταγή κατά του τείχους που είχαν καταθέσει από κοινού δεκαέξι Πολιτείες, αλλά τόνισε πως αυτές μπορούν να επιδιώξουν τη συνέχιση της αγωγής τους.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας, του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου δεν θέλησαν να σχολιάσουν άμεσα στην απόφαση του δικαστή της Καλιφόρνιας για το τείχος, που η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ως κεφαλαιώδους σημασίας έργο για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του εισαγόμενου εγκλήματος από τα νότια σύνορά της.

Η δικαστική αυτή απόφαση έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες άλλες που έχουν υψώσει νομικούς φραγμούς στα σχέδια του Τραμπ για το τείχος, που αποτελεί ένα από τα ακρογωνιαία στοιχεία των πολιτικών του κινήσεων ενόψει της κούρσας επανεκλογής του, το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ