ΚΟΣΜΟΣ

Google Doodle: Αφιερωμένο στις Ευρωεκλογές 2019

Google Doodle: Αφιερωμένο στις Ευρωεκλογές 2019

Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στις Ευρωεκλογές 2019, οι οποίες διεξάγονται σήμερα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2019, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές άνοιξαν στις 07:00 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική για όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Αντίθετα, η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική για άτομα άνω των 70 ετών.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα και τα κομματικά επιτελεία δίνουν «μάχη» για να παρακινήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ψηφίζουμε για:

  • Ευρωεκλογές
  • Περιφερειακές Εκλογές
  • Δημοτικές Εκλογές
  • Κοινοτικές Εκλογές

Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

  1. Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr«Μάθε πού Ψηφίζεις»
  2. Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;

Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Μπορώ να ψηφίσω αν είμαι στο εξωτερικό;

Για τις Ευρωεκλογές μπορείτε να ψηφίσετε στην Περιφέρεια της οικείας ελληνικής Προξενικής Αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είχατε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Απριλίου 2019, ώστε να περιληφθείτε σε ειδικό εκλογικό κατάλογο Ελλήνων κατοίκων Ε.Ε.

Με ποια έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική ταυτότητα;

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες.

Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

Δείτε όλες τις εξελίξεις των Εκλογών 2019 στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ