ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός Ε.Ε. θέλει την Ελλάδα ο Ορμπάν

Εκτός Ε.Ε. θέλει την Ελλάδα ο Ορμπάν
O Βίκτορ Ορμπάν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας REUTERS/Laszlo Balogh

Επαπροσδιορισμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα σταματούν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, προτείνει ο Βικτόρ Ορμπάν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, η οποία έχει υψώσει φράκτες στα νότια σύνορά της προκειμένου να σταματήσει τη μεταναστευτική ροή.

"Νομίζω πως η επόμενη γραμμή άμυνας που χρειάζεται να δημιουργήσουμε βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας", δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία, υιοθετώντας μια πολεμική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Είναι θετικό που η Τουρκία υποσχέθηκε μια γραμμή άμυνας εκεί, ωστόσο εμείς πρέπει να χτίσουμε μια δική μας άμυνα, με τις δικές μας δυνάμεις, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και να σταματήσουμε, όχι να περιορίσουμε, να σταματήσουμε τους μετανάστες

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει στραφεί κατά της Ελλάδας, υπέδειξε πως η Βουλγαρία θα πρέπει να γίνει μέλος της ζώνης Σένγκεν, ενώ στην ΠΓΔΜ πρέπει να δοθεί οικονομική υποστήριξη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της.

Επέσεισε επίσης την απειλή βέτο σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Πολωνίας, ενός ισχυρού συμμάχου του στην περιοχή, έπειτα από πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να σκεφθεί να εφαρμόσει οιεσδήποτε κυρώσεις εναντίον της Πολωνίας, επειδή αυτό θα απαιτούσε ομοφωνία και η Ουγγαρία δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξει οποιουδήποτε είδους κυρώσεις σε βάρος της Πολωνίας.

Η Ευρώπη απειλεί με κυρώσεις την Πολωνία για το νομοσχέδιο στα ΜΜΕ και πιο συγκεκριμένα για την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να διορίζονται στις ανώτατες θέσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στελέχη της δικής της επιλογής.

Ο Ορμπάν συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), σε μια προφανή προσπάθεια ενίσχυσης ενός ανερχόμενου ευρωσκεπτικιστικού πυρήνα στην κεντρική Ευρώπη.

Η Ευρώπη απειλεί με κυρώσεις την Πολωνία για το νομοσχέδιο στα ΜΜΕ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ