ΚΟΣΜΟΣ

Aν το κρέας προκαλεί καρκίνο, τι μπορούμε να τρώμε;

Aν το κρέας προκαλεί καρκίνο, τι μπορούμε να τρώμε;
EUROKINISSI

Ίσως μόλις μάθατε ότι το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον, το λουκάνικο και το ζαμπόν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και ότι το κόκκινο κρέας είναι «πιθανά καρκινογόνο για τους ανθρώπους», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ή ότι το τυρί και η ζάχαρη μπορεί να αποδειχτούν τόσο εθιστικά όσο τα ναρκωτικά. Ή ότι ακόμη και τα χορτοφαγικά hot dogs δεν είναι εντελώς απαλλαγμένα από ίχνη κρέατος.

Άρα τι μας μένει να τρώμε για να παραμείνουμε υγιείς;
Οι γιατροί λένε ότι είναι απλό: Τρώτε σαν Έλληνες. Ναι, οι γονείς σας είχαν δίκιο όταν σαν πίεζαν να φάτε τα λαχανικά σας.

Η Μεσογειακή δίαιτα, που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα και λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά, αποτελεί τη βάση της σωστής διατροφής.

Αλλεπάλληλες έρευνες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή δίαιτα αποτελεί το κλειδί της μακροζωίας και μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου και καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, κρατά σε φόρμα τον εγκέφαλο. Και παράλληλα με την ευεξία που προσφέρει αυτό το πρότυπο διατροφής, βοηθά στην διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους και τη μικρότερη περίμετρο μέσης και είναι συνολικά καλή για την υγεία σας, την αυτοπεποίθηση σας και την πνευματική σας υγεία.

Η λογική μας λέει ότι τα παραπάνω είναι αληθινά, αλλά οι καρδιές μας (ή τα στομάχια μας;) προτιμούν λαχταριστές γεύσεις όπως το μπέικον. Και μπορούμε να το διαπιστώσουμε αυτό βλέποντας τους περισσότερους Αμερικανούς να κόβουν θερμίδες και να αποφεύγουν το πρόχειρο φαγητό και τα αναψυκτικά. (Αν και ο αναπτυσσόμενος κόσμος ξεκινά να υιοθετεί τις αμερικανικές κακές συνήθειες).

Έτσι, για να μείνετε υγιείς, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε την Μεσογειακή δίαιτα. Είναι αρκετά απλή και προσφέρει μεγάλη ποικιλία, κατά συνέπεια δεν θα βαρεθείτε με τα υλικά που θα βρίσκονται στο πιάτο σας.
Δώστε βάρος στα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά. Μπορείτε να τρώτε ψάρι και πουλερικά, δύο φορές την εβδομάδα. Τσιμπολογάτε ξηρούς καρπούς. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε πάση θυσία τους υδατάνθρακες. Μπορείτε να τρώτε τρεις μερίδες με υδατάνθρακες την ημέρα ειδικά αν πρόκειται για προϊόντα ολικής αλέσεως. Αν πίνετε, απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό σας. Το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς σας. Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στην κουζίνα σας και αποφύγετε το βούτυρο. Επιπλέον, περιορίστε την ποσότητα των κορεσμένω λιπαρών, το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Αν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε το αγαπημένο σας μπέικον ή μπέργκερ, να είστε βέβαιοι ότι μια μπουκιά δεν πρόκειται να σας σκοτώσει. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηνοτρόφων τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος και καρκίνου.

Όμως η Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, που πραγματοποίησε την έρευνα, λέει ότι μια μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου κατά 18%.

Τα 50 γραμμάρια είναι περίπου δύο ή τρεις φέτες μπέικον. Και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, ότι θα το πάθετε κιόλας.
Κατά συνέπεια, αν πρέπει να φάτε κρέας, κάντε το ως ξεχωριστό δώρο στον εαυτό σας και όχι καθημερινά.
Φάτε περισσότερα λαχανικά και θα νιώσετε καλύτερα, θα είστε πιο υγιείς και θα δείχνετε καλύτερα.

If meat causes cancer, what can we eat?

της Jen Christensen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ