ΚΟΣΜΟΣ

Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο εισβολέας ήταν τρομοκράτης

Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο εισβολέας ήταν τρομοκράτης
O γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, κατευθύνεται προς το αστυνομικό τμήμα που δέχτηκε εισβολή από άνδρα με μπαλτά REUTERS/Charles Platiau

Ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν αντί να ρίξει φως στην υπόθεση, διατύπωσε νέες αμφιβολίες σχετικά με την ταυτότητα του ανθρώπου που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά εχθές στο Παρίσι, καθώς οι αρχές επιδιώκουν να διαπιστωθεί εάν αυτός αποτελούσε σημαντική απειλή ή έδρασε από μόνος του, χωρίς καμία συνδρομή ή υποστήριξη.

Ο άνδρας σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να εισβάλει σε αστυνομικό τμήμα, κρατώντας έναν μπαλτά.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι δράστης φώναξε Allahu Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος), και ότι φορούσε ζώνη που έμοιαζε με γιλέκο εκρηκτικών αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικη.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά την πρώτη επέτειο της αιματηρής επίθεσης ισλαμιστών στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Μολέν δήλωσε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο άνδρας ενδέχεται να είχε δώσει ψευδή στοιχεία πριν από μερικούς μήνες. Είπε επίσης ότι ένα κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στη σορό περιείχε μια γερμανική κάρτα SIM.

«Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η ταυτότητα που έδωσε ήταν πραγματική», είπε ο Μολέν στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, την Παρασκευή.

Μια δικαστική πηγή δήλωσε την Πέμπτη ότι ο νεκρός ήταν ο Αλί Σαλάχ, ένας Μαροκινός γεννημένος το 1995 στην Καζαμπλάνκα. Ήταν άστεγος και ήταν γνωστός στην αστυνομία για μια κλοπή το 2012 στην περιοχή Var της νότιας Γαλλίας.

Στις δηλώσεις του την Παρασκευή, ο Μολέν είπε ότι οι εν λόγω αρχές γνωρίζουν από τα δακτυλικά αποτυπώματα ότι ο νεκρός είναι ο Σαλάχ.

Ωστόσο, τα έγγραφα που είχε επάνω του ήταν σε διαφορετικό όνομα και με διαφορετική καταγωγή, από την Τυνησία.

Επίσης σε ένα χαρτί που βρέθηκε επάνω του, είχε τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους και μια δήλωση υποταγής στην τρομοκρατική ομάδα γραμμένη στα αραβικά.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για περιστατικό που συνδέεται με την τρομοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ