ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ο Κιμ είναι πολύ ευφυής για να μην εγκαταλείψει την ιδέα των πυρηνικών όπλων

Τραμπ: Ο Κιμ είναι πολύ ευφυής για να μην εγκαταλείψει την ιδέα των πυρηνικών όπλων
AP Photo/Evan Vucci

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, δήλωσε στο Τόκιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η ένταση αυξάνεται ανάμεσα στις δύο χώρες με την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Δεν επιδιώκουμε αλλαγή καθεστώτος, αυτό που θέλουμε είναι η απουσία πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Τραμπ λέγοντας πως εκτιμά ότι μπορεί «να φθάσει σε μια συμφωνία» με την Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμα πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ως «πολύ ευφυής» άνθρωπος, έχει συνείδηση ότι πρέπει να παραιτηθεί από τα πυρηνικά όπλα για να μπορέσει να αναπτύξει τη χώρα του.

«Ξέρει πως με τα πυρηνικά μόνο κακά πράγματα μπορεί να συμβούν. Είναι ένας πολύ ευφυής άνθρωπος, το καταλαβαίνει καλά αυτό», δήλωσε ο Τραμπ έπειτα από συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε προσθέτοντας πως η Βόρεια Κορέα έχει «τεράστιο οικονομικό δυναμικό».

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε επίσης αισιόδοξος σχετικά με την προσεχή υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, παρά την πρόσφατη σκλήρυνση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πρώτες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου.

«Πιστεύω πως σε λίγο καιρό η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνάψουν μια καταπληκτική εμπορική συμφωνία και περιμένουμε με ενθουσιασμό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ιαπωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ