ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2019: Το κόμμα «Brexit» του Φάρατζ και επίσημα ο νικητής στη Βρετανία

Ευρωεκλογές 2019: Το κόμμα «Brexit» του Φάρατζ και επίσημα ο νικητής στη Βρετανία
AP Photo/Alastair Grant

Το κόμμα «Brexit» του ευρωφοβικού λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρικτή μιας ξεκάθαρης ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών που διεξήχθησαν στη Βρετανία.

Το κόμμα έλαβε ποσοστό 31,6% και εκλέγοντας 29 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το «Brexit» προηγείται των φιλοευρωπαϊστών Φιλελευθέρων Δημοκρατών που έλαβαν 20,3% και 16 έδρες, του αντιπολιτευομένου Εργατικού Κόμματος που έλαβε 14,1% και 10 έδρες, των Πρασίνων με 12% και επτά βουλευτές, ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση λαμβάνοντας μόλις το 9% των ψήφων και εκλέγοντας 4 βουλευτές.

Νωρίτερα, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε τη λύπη της για τα «πολύ απογοητευτικά» για το Συντηρητικό Κόμμα της αποτελέσματα.

«Είναι μια νύχτα πολύ απογοητευτική για τους Συντηρητικούς. Εξαιρετικοί ευρωβουλευτές έχασαν τις έδρες τους, εξαιρετικοί υποψήφιοι ηττήθηκαν (...) Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει να βρεθεί μια συμφωνία για το Brexit», έγραψε η Τερέζα Μέι στο Twitter.

«Ελπίζω ειλικρινά πως τα αποτελέσματα αυτά θα βρεθούν στο κέντρο των συζητήσεων στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ