ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες – άτυπη Σύνοδος: Πολιτικό μπρα-ντε-φερ για τις θέσεις εξουσίας της ΕΕ

Βρυξέλλες – άτυπη Σύνοδος: Πολιτικό μπρα-ντε-φερ για τις θέσεις εξουσίας της ΕΕ
AP Photo/Francisco Seco

Σε μία προσπάθεια αποτίμησης του ευρωπαϊκού εκλογικού αποτελέσματος αλλά και εκκίνησης της διαδικασίας διαδοχής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντώνται σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα άτυπο δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες.

Ο κ.Τουσκ είχε ανακοινώσει τη συνάντηση αυτή στις αρχές Μαΐου, κατά την Σύνοδο Κορυφής του Σιμπίου στη Ρουμανία, σημειώνοντας πως στις προθέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να έχει υπάρξει συμφωνία έως την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Ιουνίου για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως τα χαρτοφυλάκια που θα αλλάξουν «χέρια» είναι εκείνο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του επικεφαλής Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτή η διαδικασία θα ακολουθήσει τους κανόνες που έχουν οριστεί στις Συμφωνίες. Θα αντανακλά μία γεωγραφική αλλά και δημογραφική ισορροπία, ώστε τόσο οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες χώρες να μπορούν να εκπροσωπηθούν στα υψηλότερα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έχει σημειώσει επί της διαδικασίας ο κ.Τουσκ.

Γαλλογερμανικό μπρα-ντε-φέρ για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πρωτόκολλο για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βάσει και αποτελέσματος ευρωεκλογών, ορίζει ένα πρόσωπο, η υποψηφιότητα του οποίου στη συνέχεια προωθείται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αν το ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει κατά απόλυτη πλειοψηφία (ήτοι 376 ψήψους) την συγκεκριμένη υποψηφιότητα, υπάρχει «λευκός καπνός» και νέος πρόεδρος. Αν όχι, η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων έχουν ήδη αρχίσει. Ωστόσο, η όποια πρόβλεψη πολιτικών συμμαχιών θεωρείται παρακινδυνευμένη, ιδίως μετά τα αποτελέσμα της Κυριακής.

Βάσει ευρωπαϊκών… γούστων, συμμαχιών και ισορροπιών, το μοίρασμα της «πίτας» δεν θα είναι τόσο απλό. Προ του σημερινού δείπνου, οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας έχουν συμφωνήσει πως… διαφωνούν επί του τρόπου επιλογής του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως στηρίζει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (που, παρά τις απώλειες, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα).

«Θέλουμε να βρούμε λύση το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου του ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνέλθει στις αρχές Ιουνίου και είναι προφανώς επιθυμητό να έχουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή μία πρόταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος λίγο πριν την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, στην υποψηφιότητα Βέμπερ αντιτίθεται ηχηρά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιμένει πως η διαδικασία δεν πρέπει να είναι αυτόματη και πως θα πρέπει να υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές. Κάπως έτσι, παραμένει ασαφές αν θα επικρατήσει η διαδικασία του λεγόμενου Spitzenkandidaten (των κορυφαίων υποψηφίων, σύστημα που υιοθετήθηκε το 2014 και ανέδειξε τον Γιούνκερ).

Σε ρόλο «ρυθμιστή» Φιλελεύθεροι και Πράσινοι

Η διαδικασία αποδεικνύεται ακόμη δυσκολότερη δεδομένων των μεγάλων απωλειών ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκρατών (συνολικά η δύναμή τους συρρικνώθηκε κατά πάνω από 85 έδρες) που, μετά από 40 χρόνια, απώλεσαν την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα καθώς περιορίζει τις επιλογές τους στη διεκδίκηση των κορυφαίων χαρτοφυλακίων αλλά και την προώθηση της νομοθετικής ατζέντας τους.

Τώρα, τα βλέμματα μοιραία συγκεντρώνονται στις κινήσεις των μεγάλων νικητών, των Πρασίνων (που αύξησαν τις έδρες τους από τις 50 στις 69) και της συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (με 109 έδρες), παρατάξεις που επίσης αντιτίθενται στον αυτόματο διορισμό του υποψηφίου της πιο ισχυρής ομάδας και, παράλληλα, δεν επιθυμούν να λάβουν την απόφαση αυτή οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Την ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και το σύνολο των προσώπων που θα αναλάβουν τις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ε.Ε. -όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή- μιας Ε.Ε. πιο ελκυστικής προς τους πολίτες που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και όχι στη λιτότητα, αναμένεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να επισημάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στο αποψινό άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν από το δείπνο, στις 15.45 ώρα Βελγίου ο κ. Τσίπρας θα πάρει μέρος στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είναι προγραμματισμένες για τις 17.00 και το δείπνο για τις 18.00.

Μετά την ολοκλήρωση του δείπνο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ